Barnskydd
Kvalitetsbeskrivning
I kvalitetsbeskrivningen för barnskyddsstatistiken bedöms statistikvis statistikens tillförlitlighet och lämplighet för olika användningsändamål enligt rekommendationen om kvalitetsbeskrivning i Finlands officiella statistik (FOS).
Statistikuppgifternas relevans
Barnskyddsstatistiken innehåller uppgifter om barn och unga som placerats utanför hemmet och som varit klienter inom barnskyddets öppenvård. Statistikrapporten om barn och unga som placerats utanför hemmet utarbetas utifrån välfärdsområdets registeruppgifter om barnskyddet och statistikuppgifter om klienter inom barnskyddets öppenvård.
Uppgifter till barnskyddsregistret samlas in kommunvis på personnivå varje år. Ur statistiken publiceras information om barn och unga som placerats inom ramen för en stödåtgärd inom öppenvården, en brådskande placering, ett omhändertagande eller eftervård. Statistiken innehåller också uppgifter om var barnet eller den unga placerats och hur länge placeringen varat.
Uppgifter om verksamheten inom barnskyddets öppenvård samlas in kommunvis i summerad form. På blanketten efterfrågas uppgifter om antalet klienter, barn och unga enligt åldersgrupp i olika skeden av arbetsprocessen inom barnskyddets öppenvård.
Dessutom innehåller statistiken uppgifter ur statistik om tidsfrister och statistik över socialvårdens verksamhet.
Barnskyddsstatistiken publiceras i form av en statistikrapport en gång per år.
De begrepp och definitioner som använts förklaras i statistikrapportens textdel.
Rapporten är avsedd för förvaltningsmyndigheter, kommuner, forskare, studerande och andra som behöver information och uppgifter om antalet barn och unga som placerats utanför hemmet.
Behandlingen av uppgifterna grundar sig på lagen om Institutet för hälsa och välfärd (668/2008) och lagen om statistikväsendet vid forsknings- och utvecklingscentralen för social- och hälsovården (409/2001).
Metodbeskrivning
Uppgifter om barn och unga som placerats utanför hemmet samt uppgifter om verksamheten inom barnskyddets öppenvård samlas varje år. Till välfärdsområdena skickas en gång per år en begäran om uppgifter där välfärdsområdena före den givna tidsfristen ombeds logga in i webbtjänsten Lasu-Netti och kontrollera öppna placeringar, ange förändringar i placeringarna samt nya placeringar. Det begärs också uppgifter till statistiken över verksamheten inom barnskyddets öppenvård.
Barnskyddsmaterialet fås i elektroniskt format via webbtjänsten Lasu-Netti och det uppdateras i THL:s databas.
Till dem som inte svarat innan tidsfristen löper ut skickas en påminnelse..
Uppgifternas riktighet och exakthet
Barnskyddsregister över placeringar och omhändertaganden
De uppgifter som uppgetts till barnskyddsregistret kan anses vara tillförlitliga eftersom personbeteckningen ingår i uppgifterna om placeringen. Eventuella fel kan således spåras och korrigeras med hjälp av personbeteckningen.
Det görs också vissa granskningar av riktigheten i det material THL erhållit. Till exempel ska ett barn som omhändertagits vara under 18 år och en ung person som placerats utanför hemmet under 25 år (en ändring av barnskyddslagen, 12.4.2019/542, möjliggör från och med den 1 januari 2020 också placering av unga under 25 år i eftervård). Placeringar i eftervård hos en förälder i det egna hemmet avslutas då den unga fyller 18 år, och motsvarande perioder bland personer över 18 år betraktas inte som placeringar.
Uppgiftslämnare korrigerar ofta placeringsuppgifter de uppgett tidigare år. Detta beror troligen på att register med klientuppgifter ännu uppdateras efter att uppgifter lämnats till THL:s statistik. Då uppdateras och korrigeras THL:s statistik utifrån de uppgifter som uppgett och i och med korrigeringarna ändras också uppgifterna i tidigare publicerade årliga tidsserier.
Om ett barn eller en ung person under samma år har placerats av flera än en kommun, publiceras placeringsuppgifter enligt den senaste placeringskommunen. Också i fall där ett barn eller en ung person under året har placerats på olika grunder och/eller på flera än en placeringsplats, publiceras uppgifter enligt den senaste placeringen.
Barnskyddets öppenvård
Uppgifter om barnskyddets öppenvård lämnas in i summerad form, utan personbeteckningar. Kvaliteten på de uppgifter som lämnats in för statistiken har varierat under den tid statistiken existerat. Kommunerna har inte alltid kunnat lämna in alla uppgifter THL begärt för statistiken.
Socialvårdslagen som trädde i kraft den 1 april 2015 förtydligar definitionen av klient inom barnskyddet. En klientrelation inom barnskyddet inleds när det utifrån en bedömning av servicebehovet framgår att en person har ett behov av barnskydd och barnskyddets tjänster. Innan socialvårdslagen trädde i kraft (1.4.2015) inleddes en klientrelation inom barnskyddet i samband med att behovet av barnskydd började utredas.
Ändring i definitionen av 0–17-åringar
Definitionerna som används i statistiken och indikatorerna har ändrats. Tidigare innehöll en del av statistiken över 0–17-åringar inte placerade personer som fyllt 18 år under året. Dessa placerade ingick dock i statistiken över 0–20-åringar.
I fortsättningen innehåller statistiken över 0–17-åringar retroaktivt alla barn under 18 år som varit placerade under året. Statistikföringen har ändrats retroaktivt så att statistiken över 0–17-åringar nu innehåller alla barn under 18 år som varit placerade under året.
Den befolkningsrelation som används i indikatorn har också ändrats. Tidigare beaktade inte befolkningsrelationen den befolkning som under året fyllde 18 år, men som också var under 18 år under året.
På grund av ändringen kan alla siffror i statistikrapporten inte jämföras med siffrorna i statistikrapporter från tidigare år. Ändringen har genomförts retroaktivt hela tidsserien (statistikrapport, Sotkanet-indikatorer).
Ändringen av barnskyddslagen som trädde i kraft 2020 möjliggjorde eftervård inom barnskyddet för 21–24-åringar. Definitionerna har ändrats med beaktande av höjningen av åldern för eftervårdsskyldigheten till 25 år. Även befolkningsfördelningen har korrigerats på motsvarande sätt.
Definitionerna i barn om vilka en barnskyddsanmälan gjorts under året har ändrats. Uppgifterna innehöll inte tidigare barn som under året fyllt 18 år och som var föremål för anmälan. Efter ändringen innehåller den nuvarande statistiken för 0–17-åringar alla barn för vilka en barnskyddsanmälan har gjorts under året. Ändringen har genomförts retroaktivt i hela tidsserien.
De publicerade uppgifternas aktualitet och punktlighet
Barnskyddsstatistiken innehåller statistik som THL sammanställer en gång per år. De kontrollerade uppgifterna publiceras i maj (tidigare i slutet av året, antingen i november eller december).
Uppgifternas tillgänglighet och transparens/tydlighet
Den statistikrapport som publicerats utifrån barnskyddsregistret uppdateras på THL:s webbplats.
Barnskyddsuppgifter finns också i webbtjänsten Sotkanet. Barnskyddsrelaterade indikatorer hittas med ämnesordet barnskydd.
Statistik- och indikatorbanken Sotkanet.fi
Aktuell information med anknytning till barnskydd finns också i Handboken för barnskyddet.
Statistikens jämförbarhet
THL (t.o.m. 31.12.2008 Stakes) har samlat in och levererat barnskyddsuppgifter från 1991, och från det året finns därmed en jämförbar tidsserie. Begreppen och definitionerna hade samma innehåll till 2007.
Den nuvarande barnskyddslagen trädde i kraft den 1 januari 2008. Till följd av barnskyddslagen förnyades också datainnehållet i den riksomfattande barnskyddsstatistiken. Innehållet i den förnyade barnskyddsstatistiken planerades och fastställdes av en arbetsgrupp, som bestod av representanter för social- och hälsovårdsministeriet, Kommunförbundet, Södra Finlands kompetenscentrum inom det sociala området, av Kuusikko-kommunerna Helsingfors och Vanda samt dåvarande Stakes. Förändringarna i barnskyddsregistret gällde främst uppgifter om barns och ungas placeringsplatser. Statistiken om verksamheten inom barnskyddets öppenvård förnyades emellertid helt och hållet.
De förändringar som gjorts i statistiken till följd av barnskyddslagen (2008) framgår av kvalitetsbeskrivningarna för statistikrapporterna för 2010–2014.
Den här statistikrapporten grundar sig på de uppgifter om barnskyddet som kommunerna anmält till THL gällande statistikåret 2021. Tidigare publicerade barnskyddsuppgifter har kontrollerats och uppdaterats i enlighet med kommunernas korrigeringar.
I samband med att statistiken för 2020 utarbetades korrigerades placeringsuppgifterna för 2008–2020 med MDB:s uppgifter om dödsfall. I några fall har kommunerna inte avslutat placeringsperioderna för avlidna personer i THL:s register och dessa korrigeringar medför små ändringar i registret för 2008‒2019.
I samband med att statistiken för 2020 utarbetades har de placeringsuppgifter kommunerna uppgett för 2016‒2020 korrigerats så att alla placeringsperioder där placeringsplatsen har varit det egna hemmet (hos föräldrarna) har avslutats vid 18-års dagen. För 2016‒2018 korrigerades uppgifterna endast för ungdomar vars placering fortsatte ännu 2020. För 2019‒2020 korrigerades alla uppgifter. I anvisningarna har redan i flera år lyfts fram att sådana perioder inte borde anmälas som placeringar.
Tydlighet och enhetlighet/överensstämmelse
Statistikrapporten inbegriper riksomfattande uppgifter om barn och unga som placerats utanför hemmet samt om antalet klienter inom barnskyddets öppenvård.
Specialfrågor i statistikrapporten för år 2023
Uppgifterna om placerade barn och unga 2023 bekräftades i alla kommuner i Finland (år 2023 var antalet kommuner 309).
Även i statistikdelen inom barnskyddets öppenvård erhölls kommunspecifika uppgifter från 2023, som dock till sin kvalitet var ganska varierande och delvis bristfälliga. Informationssystem- och personaländringarna till följd av att välfärdsområdena inleddes påverkade fortfarande även statistikuppgifterna för 2023 så att det ställvis var svårt att lämna uppgifter för statistikföringen.
När statistiken färdigställdes fanns inga centrala befolkningsuppgifter från 2023 till förfogande. I befolkningsrelationerna har Statistikcentralens förhandsuppgifter använts i december 2023. Antalet klienter inom servicen för barnfamiljer har ställts i proportion till antalet barnfamiljer 2022. Antalet födda barn 2023 kunde inte utnyttjas.
THL:s barnskyddsregister gör korrigeringar i uppgifterna på ett sätt som beskrivs närmare på finska under "Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus”. Dessa korrigeringar har emellertid delvis misslyckats i några kommuner. Behandlingen korrigerades våren 2023 och ändringen tidigarelade slutdatumen för nästan 2 000 placeringar under en period på 15 år. Proportionellt sett påverkar förändringen mest placeringarna av personer över 18 år. Detta är fallet eftersom man i och med korrigeringen avslutade många placeringsperioder för stödåtgärder och eftervård inom öppenvården, som hade kunnat fortsätta även efter 18-årsdagen. Korrigeringarna har också genomförts retroaktivt bl.a. i Sotkanet-indikatorerna. Jämförelse av antalet i föregående års statistikrapport bör dock undvikas, eftersom siffrorna på grund av korrigeringen inte är jämförbara.
Det finns fel i uppgifterna för åren 2020–2023 om barn som placerats utanför hemmet i Esbo. Se närmare information på finska under "Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus”.
Specialfrågor i statistikrapporten Längden på placeringar av barn utom hemmet 2016
Materialet baserar sig på uppgifter om barn som placerats och omhändertagits ur barnskyddsregistret. I statistikrapporten används inga uppgifter om öppenvård. Det planeras ingen separat årlig statistikrapport om längden på placeringar. De centrala uppföljningsuppgifter som nu producerats kommer i fortsättningen att finnas tillgängliga i databaskuben för barnskyddet.
Uppgifterna om placeringar i statistikrapporten presenteras för första gången i form av placeringsepisoder. Då rapporten planerades övervägdes hur en episod bäst definieras utifrån såväl praxisen inom barnskyddet som ett litet urvalsmaterial. Man övervägde om en episod ska inbegripa placeringsperioder som inleds högst 14 eller 30 dygn efter att föregående placeringsperiod avslutats. Till sist valdes en tidsgräns på högst 30 dygn eftersom man antog att det är lättare att följa upp avslutade placeringar med den definitionen.
Under 2016 statistikfördes sammanlagt 22 144 placeringsperioder för 14 679 barn (0–17), där en ny placering inleddes, en brådskande placering förnyades, beslutsgrunden för en placering eller placeringsplatsen ändrades. Det förekom aningen fler placeringsperioder i förhållande till antalet barn hos 0–2-åringar och tonåringar, det vill säga hos barn som har fler första placeringar i livet. Under året statistikfördes 15 359 placeringsepisoder. Fyra procent av barnen (n=636) hade fler än en episod under året. Till samma episod räknas alltså alla placeringar mellan vilka det gått högst 30 dygn.
Av alla episoder, år 2016 inkluderat, var 11 procent sådana som inte började genast efter varandra i en kedja. I rapporten har placeringarnas längd dock beräknats utifrån de faktiska placeringsdagarna. Till exempel har ett barn som var placerat under de två första veckorna i november och de två första veckorna i december varit placerat totalt 4 veckor, inte 6 veckor. Om barnet därtill var placerat en månad i februari, har barnet i fråga två episoder under det året.
Av alla episoder, år 2016 inkluderat, gick det i 7 procent av episoderna sammanlagt mer än 7 dygn mellan placeringsperioderna och i 1 procent av episoderna mer än 30 dygn mellan perioderna.
De längsta episoderna i materialet varar nästan 18 år, så det kan finnas många ”luckor” i en och samma episod. Dessa dygn mellan perioderna kan ha ägt rum också andra år än 2016. Av de episoder som innehöll en lucka på över 7 dygn bestod över hälften av flera än fem perioder. Å andra sidan hade hälften av perioderna med en lucka på över 7 dygn pågått i endast 6 veckor. I granskningen av episoder förenas således mycket korta och upprepade perioder. Flest dygn mellan perioderna förekom i episodstatusarna ’Livets 1., fortsätter’, ’Fortsättning 1., fortsätter’, ’Ny, fortsätter’ och ’Flera 2016’, med andra ord i episodstatusar som även i övrigt karaktäriseras av förändringar och där barnet är placerat i slutet av året.