Steriloinnit
Sterilointitilaston laatuselosteessa arvioidaan tilastokohtaisesti tilaston luotettavuutta ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin.
Tilastotietojen relevanssi
Steriloimistilasto sisältää tietoja steriloimisten lukumäärästä vuosittain. Steriloinnit esitetään sukupuolittain ja ikäryhmittäin väestöön suhteutettuna (tuhatta 25–54-vuotiasta kohden) sekä myöntämisperusteen mukaan jaoteltuna.
Raportti on tarkoitettu lisääntymisterveyden kanssa työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille, hallintoviranomaisille, suunnittelijoille ja tutkijoille, joilla on tarve saada ajantasaista tietoa steriloinneista.
Käytetyt käsitteet ja määritelmät on selitetty tilastoraportin tekstiosassa.
Tietojen käsittely perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (668/2008), Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen (Stakes) tilastotoimesta annettuun lakiin (409/2001), lakiin terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä (556/1989), asetukseen terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä (774/1989) sekä steriloimislakiin (283/1970) ja sen nojalla annettuun asetukseen (Steriloimisasetus 427/1985).
Tilaston menetelmäkuvaus
Steriloimistiedot on kerätty kaikista Suomen sterilointeja suorittavista terveydenhuollon toimintayksiköistä. Tilaston perusjoukko muodostuu kaikista henkilöistä, joille on tehty sterilointi. Lainsäädännön mukaan terveydenhuollon toimintayksikön, jossa toimenpide on suoritettu, on toimitettava THL:lle ilmoitus suoritetusta toimenpiteestä sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla lomakkeella kuukauden kuluessa toimenpiteen suorittamisesta. Itsenäisenä ammatinharjoittajana toimiva lääkäri vastaa suorittamansa steriloinnin ilmoittamisesta THL:lle.
Tilastot perustuvat THL:n 2.5.2024 mennessä saamiin ilmoituksiin.
Vuoden 2023 tiedot ovat saapuneet THL:ään pääosin sähköisesti. Sähköinen tiedonkeruu aloitettiin 2015. Toimenpideyksiköt joko täyttävät sähköisen lomakkeen ja tallentavat sen tietoturvallisesti THL:n käyttöön tai tiedot siirtyvät THL:ään tietokantapoimintana. Vuosittain paperilla saapuu muutamia rekisteri-ilmoituksia.
Aineiston tarkistusajoja tehdään säännöllisesti ja epäselvät tapaukset tarkistetaan toimenpiteen suorittaneesta sairaalasta.
Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus
Tietojen oikeellisuus on riippuvaista tiedonantajien toimittamien tietojen laadusta. Epäselvien tapausten selvittämiseksi steriloimisrekisterin tietoja verrataan muiden rekisterien (syntymärekisteri ja hoitoilmoitusrekisteri) tietoihin. Tarvittaessa pyydetään tarkistus toimenpiteen suorittaneesta terveydenhuollon toimintayksiköstä.
Vuoden 2023 aineiston osalta aineistossa tiedetään oleva sairaalakohtaisia kattavuuspuutteita, mutta toimenpiteiden kokonaismäärä on linjassa THL:n hoitoilmoitusrekisterin tietojen kanssa. Rekisterin kattavuuteen kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella.
Steriloimisrekisterin tietojen kattavuutta selvitettiin vuonna 2006 mm. hoitoilmoitusrekisterin avulla [1]. Selvityksessä todettiin, että tehdyt steriloinnit on ilmoitettu steriloimisrekisteriin 95,5 prosenttisesti. Rekisteriin saatujen ilmoitusten mukaan sterilointien kokonaismäärä on vähentynyt 1990-luvun puolesta välistä lähtien. Osittain kehitys johtuu ikäluokkien pienentymisestä sekä ehkäisyvalmisteiden kehittymisestä, mutta selvityksessä todettiin myös sterilointien ilmoittamisen heikentyneen. Vuoden 2011 aineistolla tehty kattavuustutkimus osoitti, että steriloimisrekisterin kattavuus oli yhä hyvä, mutta oli laskenut noin 90 prosenttiin [2]. Viime vuosina yhä suurempi osa miesten steriloinneista suoritettiin yksityisen terveydenhuollon puolella eikä niiden osalta kattavuudesta voida varmistua.
Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Steriloimistilasto julkaistaan normaalisti vuosittain. Touko-kesäkuussa ilmestyvä tilastoraportti sisältää edellisen päättyneen vuoden tilastot.
Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys
Raportit julkaistaan THL:n verkkosivuilla. Tietoja julkaistaan tilastoraportin lisäksi myös käyttäjän omat valinnat mahdollistavissa tietokantakuutioissa sekä Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanetissä.
Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata voi tehdä tarkempia eri rekisteriaineistoja yhdisteleviä taulukoita ja myöntää tutkijoille luvan steriloimisrekisterin tietojen käyttöön tieteellisessä tutkimuksessa.
Findata
Tilastojen vertailukelpoisuus
Steriloimistiedot ovat vuodesta 1987 alkaen THL:n sähköisessä tietokannassa. Varhaisempien vuosien tiedot on saatu osana virallista tilastoa ilmestyneistä lääkintöhallituksen julkaisuista (Lääkintöhallitus vuosina 1935–1954; Yleinen terveyden- ja sairaanhoitotilasto vuosina 1955–1970; Terveydenhuolto vuosina 1971–1987).
Aikaisempien vuosien aineistoa on tarkastettu mm. poistamalla kaksoiskappaleita ja lisäämällä aikaisemmin tilastosta puuttuneita tapauksia. Siksi osa tiedoista poikkeaa aiemmin julkaistuista tilastoista.
Ikäryhmiä tarkasteltaessa on huomattava, että rekisterin ikätieto on vuodesta 1994 lähtien potilaan ikä toimenpidepäivänä. Tätä ennen ikätieto on ikä vuoden lopussa, joka on takautuvasti laskettu vuosille 1987–1993.
Steriloimisen käsitteet ja määritelmät ovat pysyneet koko ajan samoina.
Rekisterilomakkeen tiedonkeruussa on osan muuttujista (mm. ehkäisymenetelmä, steriloimistoimenpide ja steriloimisen peruste) kohdalla on mahdollista ilmoittaa useampi vaihtoehto ja tämä tulee huomioida tilastotaulukoita lukiessa.
Steriloimislakia muutettiin vuonna 2023. Muutos astui voimaan 3.4.2023 ja sen myötä lisääntymiskyvyttömyys ei ole enää vaatimus sukupuolen vahvistamiselle. Uudistunut sterilointien tiedonkeruulomake astui voimaan 1.9.2023.
Lisätietoja tiedonkeruulomakkeesta THL:n verkkosivuilla.
Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
Tilastoraportti sisältää koko maan kattavasti tiedot suoritetuista steriloinneista.
Aikaisempien vuosien tietoja päivitetään tarpeen mukaan taannehtivasti, mutta aikaisempiin vuosiin kohdistuvien muutosten on todettu olevan melko pieniä. Tämän raportin julkaisun yhteydessä esimerkiksi vuoden 2022 raportoitu kokonaislukumäärä kasvoi 13 tapauksella.