Vanhuspalvelujen tila
1. Yleiskuvaus
1.1 Tilaston kuvaus
Tilasto sisältää tietoa iäkkäiden ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon yksiköistä, henkilöstöstä ja palvelutuntien toteutumisesta. Tilasto sisältää vain Manner-Suomen tiedot. Ahvenanmaa ei ole mukana tilaston tiedoissa. Ympärivuorokautisen hoidon tiedot sisältävät julkisen ja yksityisen sektorin tiedot vuodesta 2020 alkaen. Kotihoidon tiedot sisältävät hyvinvointialueen yksiköt ja ne yksityiset kotihoidon yksiköt, jotka tuottavat kotihoitoa hyvinvointialueen ostopalvelu- tai palvelusetelikumppanina. Kotihoito voidaan tuottaa asiakkaan kotona tai yhteisöllisen asumisen yksikössä. Kotihoidon riittävyyden ensimmäinen tilastovuosi oli vuosi 2023.
Tilastotiedot julkaistaan kerran vuodessa. Tilasto julkaistiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2023.
1.2. Relevanssi
Tilaston sisältämiä tietoja käytetään iäkkäiden palvelujen suunnittelun, johtamisen, arvioinnin ja valvonnan tehtävissä, vanhuspalvelu- ja sosiaalihuoltolain toteutumisen arvioinnissa, valtakunnallisen ja alueellisen päätöksenteon tukena ja kansallisten strategisten tavoitteiden ja toimenpideohjelmien, kuten laatusuosituksen, seurannassa.
2. Tilaston tietosisältö
Tilasto sisältää tietoa ympärivuorokautisen palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköiden lukumäärästä ja koosta, sekä yksityisen sektorin osuudesta. Tilastossa kuvataan toteutunut henkilöstömitoitus ja yksiköissä työskentelevän välittömään asiakastyöhön osallistuvan henkilöstön määrä ja henkilöstörakenne. Lisäksi kuvataan välittömän asiakastyön osuus työajasta ammattiryhmittäin.
Tilasto sisältää kotihoitoa tuottavien yksiköiden lukumäärän, kokoluokan ja yksityisen sektorin osuuden. Tilasto sisältää tietoa yksiköiden henkilöstömäärästä ja -rakenteesta, ja asiakasajan osuudesta ammattiryhmien työajasta. Lisäksi tilasto sisältää tiedot asiakassuunnitelmien mukaisten kotihoidon palvelutuntien määrän toteutumisesta.
3. Tilastoprosessi
Tilaston lähdeaineistona ovat Vanhuspalvelujen tila -seurannan osana kerätyt tiedot. Ympärivuorokautisen hoidon tiedot kerätään kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä), ja tilastossa käytetään syksyllä kerättyjä tietoja. Kotihoidon riittävyyden tiedot kerätään kerran vuodessa syksyllä.
3.1. Lähdeaineistot
Ympärivuorokautisen palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon tiedot kerätään "Henkilöstömitoituksen seuranta" -kyselyllä. Henkilöstömitoituksen seurannan perusjoukko koostuu Manner-Suomessa sijaitsevista iäkkäille henkilöille suunnatuista ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköistä, vanhainkodeista ja terveyskeskusten pitkäaikaishoidon osastoista. Palveluntuottajat toimittavat THL:lle tiedon seurannan piiriin kuuluvista yksiköistään. Henkilöstömitoituksen seurannan perusjoukko ei sisällä arviointiyksiköitä, perhehoitoa tai terveydenhuollon toimiluvalla toimivia yksiköitä. Kuntoutusyksiköt kuuluvat henkilöstömitoituksen seurantakyselyn piiriin, mikäli toiminta on rinnastettavissa ympärivuorokautisen palveluasumiseen tai pitkäaikaiseen laitoshoitoon. Tilasto sisältää sekä julkiset että yksityiset palveluntuottajat. Tilasto perustuu yksiköiltä saatuihin tietoihin. Aineisto ei sisällä henkilötason tietoa, vaan tiedot kerätään yksikkötasolla. Henkilöstömitoituksen seurantajakson pituus on aina kolme viikkoa (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 20 §). Tilasto sisältää marraskuun tiedot vuosina 2020–2022 ja lokakuun tiedot vuodesta 2023 alkaen.
Kotihoidon tiedot kerätään "Kotihoidon riittävyys" -kyselyllä. Perusjoukko koostuu Manner-Suomessa sijaitsevista julkisista kotihoitoa tuottavista yksiköistä ja julkisen sektorin kotihoitoa tuottavista ostopalvelu- ja palvelusetelikumppaneista. Hyvinvointialueet toimittavat THL:lle tiedon seurannan piiriin kuuluvista yksiköistä. Tilasto sisältää sekä julkiset että yksityiset palveluntuottajat. Tilasto perustuu yksiköiltä saatuihin tietoihin. Tilasto ei sisällä henkilötason tietoa, vaan tiedot kerätään yksikkötasolla. Henkilöstö- ja palvelutuntitietoja koskevat tiedot sisältävät vain ne yksiköt, joissa on vähintään yksi (1) iäkäs julkisen kotihoidon palvelupäätöksen saanut asiakas. Tilasto sisältää kotihoidon tuottamiseen osallistuvan henkilöstön kokonaistyöajan. Osa tilastoidusta työajasta voi kohdistua muihin palveluihin. Asiakasaika sisältää vain kotihoidon palveluun kohdentuvan asiakasajan. Tilasto sisältää yksikön kaikki kotihoidon asiakkaat, mukaan lukien mahdolliset vammaiset, mielenterveyskuntoutujat ja päihdeasiakkaat.
3.2. Tiedonkeruumenetelmä
Yksiköiden vastuuhenkilöt toimittivat henkilöstömitoituksen seurantatiedot sähköisellä lomakkeella THL:n lomakepalvelun kautta vuonna 2020 kerran ja vuodesta 2021 alkaen kaksi kertaa vuodessa.
Yksiköiden vastuuhenkilöt toimittavat kotihoidon riittävyyden seurantatiedot sähköisellä lomakkeella THL:n lomakepalvelun kautta kerran vuodessa.
3.3. Tietojen validointi
THL asettaa määräpäivän, johon mennessä lomake on lähetettävä, mikäli yksikön vastauksiin halutaan loogisuustarkastus. THL etsii loogisuustarkastuksissa algoritmin avulla yksikön lähettämistä vastauksista poikkeamia, jotka voivat aiheutua esimerkiksi näppäilyvirheestä. Yksikkö vastaa lähettämiensä tietojen oikeellisuudesta. Loogisuustarkastuksilla ei havaita kaikkia virheitä. Loogisuustarkastuksissa havaitut poikkeamaepäilyt lähetetään yksiköille tiedoksi noin viikko ennen vastausajan päättymistä, jonka aikana yksiköllä on mahdollisuus tarkastaa ja tarvittaessa korjata vastaustaan. THL ei tee mitään muutoksia yksiköiden toimittamiin tietoihin, mutta ilmeisen virheellinen tieto voidaan jättää julkaisematta (ks. luku 4.3).
3.4. Tiedon käsittely
THL:n lomakepalvelun kautta toimitetuista yksiköiden seurantatiedoista muodostetaan tutkimuskäyttöön tarkoitetut aineistot. Aineistojen muodostamisprosessissa sekä henkilöstömitoitus että kotihoidon riittävyyden seurannan tutkimusaineistoihin muodostetaan tietosisältöjen mukaiset johdannaismuuttujat. Johdannaismuuttujat perustuvat yksiköiden toimittamiin tietoihin ja koskevat yksiköille laskettuja tunnuslukuja viikko- ja seurantajaksotasolla. Julkaistavan tiedon laatu varmistetaan hyödyntämällä tiedonkeruun aikana toteutettujen loogisuustarkastusten menetelmiä tutkimusaineistoihin. Näin voidaan havaita myös sellaiset ilmeiset virheet, jotka ovat syntyneet seurannan aikana suoritettujen loogisuustarkastusten jälkeen. THL ei tee mitään muutoksia yksiköiden toimittamiin tietoihin, mutta ilmeisen virheellinen tieto voidaan jättää julkaisematta (ks. luku 4.3). Tiedonkäsittelyvaiheessa aineistoihin yhdistetään yksiköiden tarkastetut taustatiedot hyödyntäen yksiköiden pysyviä yksilöiviä tunnisteita, jotka mahdollistavat yksiköiden tunnistamisen luotettavasti yli ajan.
3.5. Tiedon revisioituminen
Aikaisempien tilastovuosien tietoja korjataan takautuvasti tarvittaessa seuraavan tilastojulkaisun yhteydessä, mikäli virheet johtuvat THL:n tiedonkäsittelyprosessista. Tietoihin jälkikäteen tehtävien korjausten vaikutus lukuihin on pääsääntöisesti arvioitu pieneksi.
4. Tilaston laadun tarkastelu
4.1. Tarkkuus ja luotettavuus
Tilaston tiedot pohjautuvat yksiköiden vastuuhenkilöiden toimittamiin tietoihin ja tietojen oikeellisuus riippuu pääosin yksiköiden vastuuhenkilöiltä saaduista tiedoista. Tilasto sisältää THL:n asettamaan määräaikaan mennessä toimitetut tiedot. Tiedontoimittajat eivät voi korjata tai toimittaa tietoja THL:n asettaman määräpäivän jälkeen.
4.2. Oikea-aikaisuus ja täsmällisyys
Henkilöstömitoituksen seurantatiedot kerätään sähköisellä kyselylomakkeella suoraan yksiköiltä kaksi kertaa vuodessa. Tilastoraportti julkaistaan vuoden jälkimmäisestä seurannasta kuuden kuukauden sisällä seurannan päättymisestä. Yksiköiden henkilöstömitoitukset julkaistaan kuitenkin jokaisen seurannan jälkeen Toteutunut henkilöstömitoitus tietokantaraporttina kuuden kuukauden sisällä seurannan päättymisestä. Tietokantaraportti sisältää kahden viimeisimmän tiedonkeruun tulokset.
Kotihoidon riittävyyden seurantatiedot kerätään sähköisellä kyselylomakkeella suoraan yksiköiltä kerran vuodessa. Tiedot julkaistaan kerran vuodessa tilastoraporttina kuuden kuukauden sisällä seurannan päättymisestä.
4.3. Johdonmukaisuus ja vertailukelpoisuus
Tilasto päivitetään kerran vuodessa. Tilasto sisältää vain seurantaan vastanneiden yksiköiden henkilöstö- ja palvelutiedot. Yksiköiden määrää ja vastausprosentin laskentaa koskevat tiedot sisältävät kaikki seurantaan kuuluvat yksiköt. Vastausprosentit on esitetty luvussa 8. Vastausaktiivisuudessa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, joiden voidaan olettaa vaikuttavan merkittävästi tietojen vertailukelpoisuuteen.
Ympärivuorokautisen hoidon henkilöstöä koskevat tilastotiedot eivät sisällä yksiköitä, joiden antamissa tiedossa on epäilty ilmeistä virhettä, jonka seurauksena toteutunut henkilöstömitoitus on alle 0,25 tai yli 1,50, tai yksiköitä, joille ei voida laskea henkilöstömitoitusta esimerkiksi siksi, että yksikössä ei ole asiakkaita seurantajaksolla.
Kotihoidon henkilöstön ja palvelutuntien osalta on rajattu pois yksiköt, joilla on valmius kotihoitoon, mutta asiakkaita ei seurantahetkellä ollut. Palvelutuntien kohdalla on rajattu lisäksi pois sellaiset yksiköt, joilla sekä suunniteltujen että toteutuneiden palvelutuntien määrä oli nolla. Rajauksien osalta ei ole tapahtunut tietojen vertailukelpoisuuteen vaikuttavia muutoksia.
Kotihoidon riittävyyden seuranta on uudistettu vuonna 2023, ja tilasto toteutettiin ensimmäisen kerran vuodelta 2023. Henkilöstömitoituksen seurannassa ei ole tapahtunut vertailukelpoisuuteen vaikuttavia merkittäviä muutoksia vuosina 2021–2023. Vuoden 2020 tiedoissa yhdistelmäyksikköjen henkilöstöä ei ole eroteltu palvelutyypeittäin, ja välittömän asiakastyön ammattiryhmiin kuulumaton ”Laitosapulaiset” on erotettu omaksi ammattiryhmäkseen vasta vuoden 2020 seurannan jälkeen.
5. Toimintavaltuudet
Tilaston tuottaminen perustuu lakiin ikääntyvän väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012), lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (688/2008) ja tilastolakiin (280/2004). THL:n viranomaistehtävänä on tuottaa tilastotietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä ja toimivuudesta päätöksenteon, kehittämisen ja tutkimuksen tueksi. THL:n tilastotuotannon käytäntöjä ohjaavat Eurostatin ja Suomen virallisen tilaston ohjeistukset, suositukset ja määräykset sekä tilastoeettiset periaatteet.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (Finlex)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Laki Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (Finlex)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Tilastolaki (Finlex)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
6. Tietojen jakaminen ja julkaiseminen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisee tiedot tilastojen julkaisukalenterissa ilmoitettuna ajankohtana. Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti. Viimeisimmät tietokantaraportit on koottu THL:n Tietokantaraportit-verkkosivulle. Tilastosta tehdyt julkaisut on koottu Vanhuspalvelujen tila -seurannan hankesivulle.
THL:n tilastojen julkaisukalenteri
Vanhuspalvelujen tila -tilaston sivu
THL:n tietokantaraporttien sivu
Vanhuspalvelujen tila -seurannan julkaisuja ja tiedotteita
7. Tilastollinen tietosuoja
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on viranomaisena velvoite raportoida koko maata koskevaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää koottua tietoa. THL:n tilastojen laatimiseen käytettävät tiedot ovat pääasiallisesti salassa pidettäviä, eikä henkilötietoa saa julkaista. Käsiteltävien tietojen suojaus perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (688/2008), tilastolakiin (280/2004) sekä lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999), EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen (EU) 2016/679 ja tietosuojalakiin (1050/2018) sekä muihin laitoksen toimintaa ohjaaviin säädöksiin. THL:n tietoaineistot on suojattu kaikissa käsittelyn vaiheissa. Tietoihin ja tietojärjestelmiin pääsevät käsiksi vain ne, joilla on tietyn aineiston käyttöoikeus selkeästi määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Muilla ei ole mahdollisuutta katsella, käsitellä, muuttaa tai poistaa tietoja. Valmiin tilaston tietosuojan varmistamiselle on laadittu kirjallinen ohjeistus. Kaikki THL:n henkilökuntaan kuuluvat ovat salassapitovelvollisia.
8. Tilaston vuoden 2024 erityiskysymykset
Henkilöstömitoituksen seurannan vastausprosentti oli 99,5 vuonna 2024, 99,6 vuonna 2023, 99,1 vuonna 2022, 98,1 vuonna 2021 ja 98,2 vuonna 2020. Kotihoidon riittävyyden seurannan vastausprosentti oli 90 vuosina 2024 ja 2023.
Ympärivuorokautisen hoidon osalta tilastosta on poistettu luvussa 4.3 kuvatuista syistä 13 yksikköä vuodelta 2024, kahdeksan yksikköä vuodelta 2023, kaksi yksikköä vuodelta 2021 ja viisi yksikköä vuodelta 2020. Vuosi 2022 sisältää kaikki seurantaan vastanneet ympärivuorokautisen hoidon yksiköt.