Kuppa

Mikä on kuppa?

Kuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama krooninen ja monioireinen yleisinfektio. Kuppa on seksitauti, mutta oireita voi esiintyä muuallakin kuin sukuelinten alueella.

Miten kuppa tarttuu?

Kuppa tarttuu suojaamattomassa emätin- ja anaaliyhdynnässä ja suuseksissä. Lisäksi kuppa voi tarttua äidistä sikiöön. 

Miten kupan tarttuminen ehkäistään?

Kondomi suojaa kuppatartunnalta oikein käytettynä. Etenkin miesten välisessä seksissä tulee lisäksi käyttää joko vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta. 

Tartunnan toteamisen jälkeen on tärkeää tutkia ja hoitaa tartunnan saaneen seksikumppanit. Näin saadaan estettyä jatkotartuntoja. 

Seksitaudit ja niiden ehkäisy

Kuppa kuuluu raskauden aikana seulottaviin infektiotauteihin. Tartunta sikiöön voidaan estää äidin mahdollisimman varhaisella hoidolla. 

Mitkä ovat kupan oireet?

Kupan oireet vaihtelevat infektion eri vaiheissa. 

3–4 viikon kuluttua kuppatartunnasta ilmestyy tartuntakohtaan yleensä kivuton haava, joka parantuu itsestään muutamassa viikossa. Joka kolmannelle ei kehity haavaa. 

6–8 viikon kuluttua tartunnasta voi ilmetä yleisoireita:

  • lämpöilyä
  • pahoinvointia
  • päänsärkyä
  • suurentuneita imurauhasia
  • lihaskipuja
  • ihottumaa vartalolla, kämmenissä ja jalkapohjissa.

Kupan eri vaiheet voivat olla myös oireettomia.

Jos kuppaa ei ole hoidettu, voi vuosien kuluttua osalle tartunnan saaneista ilmaantua erilaisia vakavia verisuoni- tai luumuutoksia tai keskushermosto-oireita. 

Synnynnäinen kuppatartunta voi johtaa sikiön tai lapsen kuolemaan tai pysyvään vammautumiseen. 

Miten kuppatartunta todetaan?

Kuppatartunta todetaan osoittamalla kuppabakteerin vasta-aineita verestä. Tartunta voidaan todeta vasta-ainetestillä 3–4 viikon kuluttua tartunnasta.

Jos epäilee saaneensa kuppatartunnan, kannattaa hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon mahdollisimman varhain esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle. 

Kupan testaus ja hoito on maksutonta kunnallisissa terveydenhoitopaikoissa.

Miten kuppaa hoidetaan?

Kupan hoitoon käytetään tavallisesti päivittäisiä penisilliinipistoksia. Hoidon pituus riippuu taudin vaiheesta. Hoidon onnistuminen varmistetaan jälkitarkastuksessa. 

Miten paljon kuppaa esiintyy?

Lue kupan esiintyvyydestä Suomessa