Clostridium perfringens
Clostridium perfringens on itiöitä muodostava bakteeri, jota esiintyy yleisesti ihmisen ja eläinten suolistossa sekä ympäristössä.
Toksiinia tuottavat kannat voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Oireina ovat pahoinvointi, vatsakivut ja voimakas ripuli. Ne alkavat 8–24 tuntia altistuksen jälkeen ja kestävät yleensä 1–2 päivää.
THL tutkii epidemioihin liittyvät kannat.
- Tautiluokka: muut tartuntataudit
- Kantakokoelma: ei sisälly tartuntatautirekisterin kantakokoelmaan
- Lähetettävät kannat: epidemioihin liittyvät kannat
Laboratoriotutkimukset
- Lajinvarmistus (biokemialliset testit)
- cpe-toksiinigeenien osoittaminen
- kokogenomin sekvensointi (WGS)
Näytteen lähetysosoite
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Asiantuntijamikrobiologiayksikkö, Bakteriologia
Kantakokoelma
PL 30 (Mannerheimintie 166)
00271 Helsinki
Yhteystiedot
Puh. 029 524 8244 laboratorio
Saara Salmenlinna
Johtava asiantuntija
Puh. 029 524 7944
Marja Veckström
Puh. 029 524 7144