Clostridium perfringens

Clostridium perfringens on itiöitä muodostava bakteeri, jota esiintyy yleisesti ihmisen ja eläinten suolistossa sekä ympäristössä. 

Toksiinia tuottavat kannat voivat aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Oireina ovat pahoinvointi, vatsakivut ja voimakas ripuli. Ne alkavat 8–24 tuntia altistuksen jälkeen ja kestävät yleensä 1–2 päivää. 

THL tutkii epidemioihin liittyvät kannat.

  • Tautiluokka: muut tartuntataudit
  • Kantakokoelma: ei sisälly tartuntatautirekisterin kantakokoelmaan
  • Lähetettävät kannat: epidemioihin liittyvät kannat

Laboratoriotutkimukset

  • Lajinvarmistus (biokemialliset testit)
  • cpe-toksiinigeenien osoittaminen
  • kokogenomin sekvensointi (WGS)

Näytteen lähetysosoite

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Asiantuntijamikrobiologiayksikkö, Bakteriologia
Kantakokoelma
PL 30 (Mannerheimintie 166)
00271 Helsinki

Yhteystiedot

Puh. 029 524 8244 laboratorio

Saara Salmenlinna
Johtava asiantuntija
Puh. 029 524 7944

Marja Veckström
Puh. 029 524 7144