Q-kuume

Mikä on Q-kuume?

Q-kuume on eläinperäinen tartuntatauti eli zoonoosi, jonka aiheuttaa Coxiella burnetii -bakteeri. C. burnetii tartuttaa nautakarjaa, lampaita ja vuohia sekä harvemmin myös muita eläimiä.

Miten Q-kuume tarttuu?

Sairastunut eläin erittää bakteereja lähiympäristöönsä maidon, virtsan ja ulosteiden kautta. 
Erityisen runsaasti bakteeria erittyy poikimisen yhteydessä synnytysjätöksiin. 

Kuivuessaan eritteet pölyävät ilmaan aerosoliksi. Yleisimmin tartunta ihmiseen tapahtuu hengitysteiden kautta. 

Saastuneen pastöroimattoman maidon välityksellä tapahtuvat tartunnat ovat harvinaisia. Tartunta punkin pureman välityksellä on mahdollinen. 

Ihmisestä toiseen tauti on tarttunut vain erittäin harvoin.

Miten Q-kuumetta ehkäistään?

Q-kuumetta voidaan ehkäistä noudattamalla hyvää hygieniakäytäntöä karjataloudessa ja välttämällä pastöroimattoman maidon nauttimista.

Mitkä ovat Q-kuumeen oireet?

Tartunnan saaneista ihmisistä noin puolet sairastuu äkilliseen kuumetautiin yleensä 2–3 viikon kuluttua tartunnasta. 

Korkean kuumeen lisäksi oireina voi olla 

  • päänsärkyä
  • lihaskipuja
  • sekavuutta
  • kurkkukipua
  • kuivaa yskää
  • rintakipua
  • pahoinvointia ja oksentelua
  • vatsakipuja tai ripulia. 

Merkittävälle osalle kehittyy keuhkokuume. Suurella osalla potilaista maksa-arvot nousevat ja pienelle osalle kehittyy myös maksatulehdus. 

Mitkä ovat Q-kuumeen jälkitaudit ja seuraukset?

Osalla potilaista Q-kuumeinfektio voi pitkittyä, jolloin oireilu voi jatkua jopa yli puoli vuotta. Infektio voi aiheuttaa vakaviakin komplikaatioita, muun muassa sydänläppätulehduksen eli endokardiitin.

Suurin osa potilaista toipuu kokonaan muutaman kuukauden kuluessa myös ilman mikrobilääkehoitoa. Tauti jättää pysyvän vastustuskyvyn.

Miten Q-kuume todetaan?

Q-kuume todetaan verikokeesta vasta-aineosoituksella. Vasta-aineet alkavat nousta vasta toisella sairausviikolla. Bakteerin nukleiinihappo voidaan osoittaa kudosnäytteestä PCR-tutkimuksella.

Miten Q-kuume hoidetaan?

Äkillinen Q-kuume hoidetaan mikrobilääkkeillä. Ensisijainen lääke on doksisykliini. Pitkittyneessä tautimuodossa antibioottihoito harkitaan tapauskohtaisesti ja se voi olla huomattavan pitkä.

Miten paljon Q-kuumetta esiintyy ja miten sitä seurataan?

C. burnetii -tartuntaa esiintyy maailmanlaajuisesti, ja vain Uusi-Seelanti on tartunnasta vapaa. 

Suomessa on aiemmin testattu yksittäisiä eläimiä Q-kuumeen varalta lähinnä vientitutkimusten yhteydessä. C. burnetii -bakteeri todettiin Suomessa ensi kertaa vuonna 2008 nautatilalta.

Q-kuume on tartuntatautiasetuksen mukainen, laboratorioiden ilmoitettava tartuntatauti. Tapauksista tulee ilmoittaa myös eläinlääkintäviranomaisille.