Listeria

Mikä on listeria? 

Listeria (Listeria monocytogenes) on yleinen maaperässä ja vedessä elävä bakteeri.

Listeria voi aiheuttaa ihmiselle listerioosi-nimisen taudin bakteerilla saastuneiden elintarvikkeiden välityksellä. 

Miten listeria tarttuu?

Itämisaika listeriaa sisältäneen elintarvikkeen nauttimisesta oireiden alkamiseen vaihtelee viikon ja kolmen kuukauden välillä. Siihen vaikuttaa elintarvikkeessa oleva listerian määrä ja henkilön oma vastustuskyky.

Tautiin sairastuvat tavallisimmin 

  • vanhukset
  • sairauden tai lääkityksen vuoksi vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt
  • raskaana olevat naiset
  • vastasyntyneet. 

Listerioosiin sairastuneista 25 % menehtyy. Vaarassa ovat erityisesti hyvin iäkkäät, monisairaat ja vastasyntyneet. Terve aikuinen tai lapsi sairastuu harvoin vakavasti.

Listerioosi vastasyntyneillä 

Varhaisessa infektiossa tartunta on saatu äidiltä istukan kautta.

Äidillä on todennäköisesti ollut kuumeisen infektion oireita, lapsivesi on usein vihreää ja lapsella on jo syntyessä vaikea yleisinfektio.

Myöhäisessä infektiossa äidillä ei yleensä ole infektio-oireita. Lapsen tartunta on todennäköisesti tapahtunut synnytyksen aikana synnytyskanavasta tai pian synnytyksen jälkeen. 

Lapsen oireet puhkeavat päivien tai viikkojen jälkeen synnytyksestä, ja tauti ilmenee usein aivokalvontulehduksena.

Miten listeriabakteerin tarttuminen ehkäistään?

Vähennä listeriariskiä seuraavin keinoin:

  • Kypsennä kaikki liha ja kala huolellisesti kauttaaltaan
  • Pese raa'at ja tuoreet vihannekset ja juurekset huolellisesti ennen syömistä sekä ennen että jälkeen kuorimisen
  • Säilytä kypsentämätön liha ja kala erillään vihanneksista, kypsennetyistä ruoista ja valmisruoista
  • Vältä pastöroimatonta maitoa ja siitä valmistettuja tuotteita
  • Pese kädet, veitset ja leikkuulaudat käsiteltyäsi niillä yllä mainittuja kypsentämättömiä ruokia
  • Säädä jääkaapin lämpötila riittävän kylmäksi. Useimmille elintarvikkeille sopiva lämpötila on alle +6 °C. Kalatuotteille turvallinen lämpötila on kuitenkin enintään +3 °C.
  • Älä käytä viimeisen käyttöpäivän ohittaneita tuotteita
  • Käytä avatut tuotteet mahdollisimman pian
  • Jälkisaastumisen riski on kaikissa tuotteissa, joita käsitellään esimerkiksi siivuttamalla, suikaloimalla tai paloittelemalla kuumennuksen jälkeen.

Suositukset riskiryhmille

  • Kuumenna pakastevihannekset ennen käyttöä
  • Syö vain kunnolla kuumennettuja liha- tai kalatuotteita
  • Älä juo pastöroimatonta maitoa tai syö siitä valmistettuja tuotteita
  • Vältä myös pastöroidusta maidosta valmistettuja home- ja kittijuustoja, esimerkiksi brietä, gorgonzolaa, chèvreä, vacherolia ja taleggioa, mikäli ne tarjoillaan kuumentamattomina.
  • Kuumenna kiehuvan kuumaksi kertaalleen jäähdytetyt, uudelleen kuumennettavat ruoantähteet ja valmisruoat ennen syömistä
  • Käytä sellaisenaan syötävät tuotteet mielellään hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Esimerkiksi avatut einekset ja leikkeleet, joita säilytetään avattuna kauan tai pakastetaan viimeisenä käyttöpäivänä eikä kuumenneta kunnolla ennen syömistä, ovat myös riskiruokaa
  • Vältä lihahyytelöä
  • Vältä tyhjiöpakattuja, graavisuolattuja tai kylmäsavustettuja kalatuotteita.

Mitkä ovat listerioosin oireet?

Listerioosi voi olla oireeton tai oireet voivat olla hyvin lieviä flunssan tai vatsataudin oireita. 

Vanhuksilla sekä henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt perussairauden vuoksi, listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena. 

Vastustuskykyä heikentäviä sairauksia tai tilanteita voivat olla esimerkiksi 

  • syöpä
  • aids
  • maksa- tai munuaistaudit 
  • kortisonilääkitys.

Raskaana olevilla listerioosi voi olla tavanomaista flunssaa muistuttava kuumetauti, jonka oireita ovat kuume, päänsärky ja lihaskivut. Listerioosi voi johtaa keskenmenoon tai aikaiseen synnytykseen. 

Miten listerioosi todetaan?

Listeriabakteeri voidaan viljellä verestä, selkäydinnesteestä tai muusta infektiopesäkkeestä. Vastasyntyneellä listeria voidaan lisäksi viljellä iholta, äidin istukasta tai lapsivedestä.
Listerian laboratoriotutkimukset

Listerioosiin sairastuneen kotoa voi löytyä taudin aiheuttanutta elintarviketta, joiden selvityksestä on hyvä keskustella paikallisen ympäristöterveydenhuollon kanssa. Varsinkin teollisiin elintarvikkeisiin voi liittyä uusien sairastumisten vaara. 

Potilaan suostumuksella terveystarkastaja voi suorittaa elintarvikenäytteenoton listeriatutkimusta varten potilaan kotona.

Miten listerioosia hoidetaan?

Hoito vaatii lähes aina sairaalassa annettavaa suonensisäistä mikrobilääkitystä. 

Jos raskaana olevalla on todettu listerioosi, voi varhain aloitettu antibioottihoito ehkäistä sikiön tai vastasyntyneen infektion.

Miten paljon listerioosia esiintyy?

Lue listerian esiintyvyydestä Suomessa