Chikungunya
Mikä on chikungunya?
Chikungunya on viruksen aiheuttama trooppinen kuumetauti, jota esiintyy pääasiallisesti Afrikassa, Koillis-Aasiassa ja Intian niemimaalla.
Chikungunyavirus kuuluu togavirusten sukuun. Samaan sukuun kuuluu myös muun muassa Sindbis-virus, joka aiheuttaa Suomessakin tavattavaa pogostantautia. Luonnossa chikungunyavirus säilyy apinoissa.
Miten chikungunya tarttuu?
Chikungunya tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä.
Virusta levittävät Aedes-sukuun kuuluvat päiväaktiiviset hyttyset Aedes aegypti ja Aedes albopictus, jotka levittävät myös muun muassa dengue-ja zikaviruksia.
Harvinaisissa tapauksissa chikungunya voi siirtyä äidistä sikiöön. Teoriassa tartunnan voi saada myös veren- tai elinsiirron välityksellä, mutta tällaisia tartuntoja ei kuitenkaan ole vielä dokumentoitu.
Miten chikungunyaa ehkäistään?
Ainoa keino ehkäistä chikungunyatartunta on suojautua hyttysen pistoilta.
Pistoilta suojaavat muun muassa:
- hyttyskarkotteet
- hyttysverkkoja
- pitkähihaiset ja -lahkeiset vaaleat vaatteet.
Koska chikungunyaa välittävä hyttynen on aktiivinen päivällä, hyttysiltä tulee suojautua auringonnoususta auringonlaskuun.
Hyttysten pistoilta suojautuminen (Terveyskirjasto)
Rokotetta tautia vastaan ei ole olemassa.
Mitkä ovat chikungunyan oireet?
Chikungunyan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva kuume ja erityisesti voimakas nivelkipu, jonka mukaan tauti on saanut nimensäkin.
Oireet alkavat keskimäärin 3–7 päivää tartunnan saamisesta.
Muita yleisiä oireita ovat muun muassa:
- lihaskipu
- päänsärky
- pahoinvointi
- väsymys
- ihottuma.
Joissain tapauksissa tautiin saattaa liittyä
- hengitysoireita
- sydämen vajaatoimintaa
- aivokalvontulehdus- tai aivokuumeoireita.
Taudin akuuttivaihe kestää noin viikon, mutta joissain tapauksissa nivelkipu voi jatkua useita kuukausia.
Chikungunya on läheistä sukua Suomessakin esiintyvälle pogostantaudille.
Miten chikungunya todetaan?
Tartunta todetaan verinäytteestä osoittamalla vasta-aineita tai viruksen perimä. Vasta-aineet ilmaantuvat vereen muutaman päivän tai viimeistään viikon kuluttua tartunnasta.
Miten chikungunyaa hoidetaan?
Chikungunyaan ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan hoito on oireiden mukaista.
Miten paljon chikungunyaa esiintyy ja miten sitä seurataan?
Virus havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 1952, jolloin se aiheutti epidemian Tansaniassa. Taudin nimi chikungunya tulee alueen kielestä, jossa se tarkoittaa ”kumarassa kulkevaa”.
Tauti on aiemmin esiintynyt Afrikassa ja Aasiassa, mutta vuonna 2013 se levisi Karibialle aiheuttaen siellä epidemian.
Tautia on vuoden 2013 jälkeen tavattu sekä Väli- että Etelä-Amerikassa. Pohjois-Amerikassa ja eteläisessä Euroopassa esiintyy ajoittain maantieteellisesti rajoittuneita epidemioita.
Esimerkiksi vuonna 2007 virus aiheutti pienen epidemian Italiassa, kun matkailijan saama tartunta levisi paikallisen hyttyspopulaation välityksellä. Tehokkaalla hyttysten torjunnalla taudin leviäminen saatiin kuitenkin estettyä, ja vuoden 2007 jälkeen Euroopassa on tavattu ainoastaan yksittäisiä paikallisia tartuntoja.
Vuoden 2018 aikana chikungunya-viruksen aiheuttamia tapauksia todettiin eniten Brasiliassa ja Intiassa. Euroopassa ei todettu kotoperäisiä epidemioita.
Chikungunya Suomessa
Suomessa ei esiinny chikungunyaa, ja kaikki Suomessa diagnosoidut tartunnat on saatu ulkomailta.
Vuonna 2018 suomalaisilla matkailijoilla todettiin vain yksi chikungunya-infektio. Tapauksen todennäköinen tartuntamaa oli Filippiinit. Edellisenä vuonna tartuntoja todettiin viisi.
Chikungunyavirus kuuluu tartuntatauteihin, joiden mikrobilöydöksistä laboratorion on ilmoitettava kansalliseen tartuntatautirekisteriin.