Mykoplasman esiintyvyys Suomessa

Mykoplasmatapauksia on vuosittain ollut vaihdelleen 1500–2500. Niitä esiintyy enemmän alku- ja loppuvuodesta. Viimeisenä kolmena vuotena ne ovat olleet selvästi laskussa, vuonna 2022 oli 300 tapausta.

Vuonna 2022 tartuntatautirekisterin ilmoitettiin 300 laboratoriodiagnosoitua  Mycoplasma pneumoniae -tapausta, mikä on  hieman  vähemmän kuin edellisvuonna (350 ). 

Tapauksista  60 prosenttia oli naisia ja  46 prosenttia alle 20-vuotiaita. Tapauksia löytyi kaikkina vuodenaikoina. 

Viimeinen huomattava epidemia oli vuosina 2010–2012, jonka jälkeen tapausmäärät jäivät aiempaa hieman korkeammalle tasolle aina vuoteen 2019 asti. Koronavuosien 2020–2022 aikana tapausmäärät ovat edelleen  laskeneet. 

M. pneumoniae -laboratoriodiagnostiikka  perustuu verestä mitattavien vasta-aineiden ohella  nukleiinihapon osoitusmenetelmien (PCR) käyttöön, jolloin on mahdollista arvioida myös Suomessa kiertävien kantojen antibioottiherkkyyttä.  

Mykoplasma aiheuttaa useimmiten lievän ja itsestään paranevan ylähengitystieninfektion, mutta se voi aiheuttaa myös keuhkokuumetta. Mykoplasman aiheuttamia infektioita on todettu kaiken ikäisillä, mutta pääasiassa niitä esiintyy kouluikäisillä ja nuorilla aikuisilla. 

Uuden koronaviruksen (SARS-CoV-2) aiheuttaman pandemian hallintaan käytetyt hygienia- ja rajoitustoimet ovat todennäköisesti edelleen vähentäneet tämän pääosin pisaratartuntana leviävän bakteerin tartuntoja väestössä. Toisaalta, on mahdollista, että koska hengitystieinfektioiden diagnostiikka oli keskittynyt pääosin SARS-Cov-2:n diagnosointiin, M. pneumonia -tapauksia on jäänyt  todentamatta.