Mykoplasman esiintyvyys Suomessa

Vuonna 2023 tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 394 laboratoriodiagnosoitua Mycoplasma pneumoniae -tapausta, mikä on hieman enemmän kuin edellisenä vuotena (300). Tapauksista lähes 60 prosenttia oli lapsilla ja nuorilla aikuisilla (0–24 -vuotiaat). Tapauksia esiintyi kaikkina vuodenaikoina, eniten kuitenkin loppusyksyllä. 

Mykoplasmatapausten määrät vähenivät koronapandemian aikana kuten muidenkin hengitystieinfektioiden, mutta määrät eivät ole nousseet koronasta johtuvien rajoitustoiminen poistuttua ennen pandemiaa esiintyneelle tasolle. Ennen 2019 alkanutta koronapandemiaa tartuntatautirekisteriin oli ilmoitettu vuodesta 2014 lähtien keskimäärin reilut 2000 tapausta vuosittain. Muista pohjoismaista Tanskassa tapausmäärät alkoivat lisääntyä syksyllä 2023 epidemiaksi, johon liittyi myös lisääntynyttä sairaalahoidon tarvetta. 

Mykoplasma aiheuttaa useimmiten lievän ja itsestään paranevan ylähengitystieninfektion, mutta se voi aiheuttaa myös keuhkokuumetta. Mykoplasman aiheuttamia infektioita on todettu kaiken ikäisillä, mutta pääasiassa niitä esiintyy kouluikäisillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. 

Mykoplasman laboratoriodiagnostiikka perustuu verestä mitattavien vasta-aineiden ohella nukleiinihapon osoitusmenetelmien (PCR) käyttöön. Laboratoriodiagnostiikkaa tarvitaan lähinnä epidemian havaitsemiseen sekä epidemia-aikana vaikeaoireisten potilaiden diagnosoimiseen. Koska mykoplasmaa testataan vain poikkeustapauksissa, on todennäköistä, että ilmoitetut tapaukset edustavat vain pientä osaa kaikista tapauksista. 

Lisätietoa

Mykoplasma