Vibrio choleraen esiintyvyys Suomessa

Vibrio choleraen tapausmäärät vaihtelevat vuosittain. Eniten tapauksia viimeisen kymmenen vuoden aikana ilmoitettiin vuonna 2014, jolloin oli 43 tapausta, kun taas vuosina 2017 ja 2023 tapauksia oli molempina vuosina vain kolme.

Vuonna 2023 Vibrio cholerae -tapauksia ilmoitettiin kolme. Kaikki tapaukset olivat koleratoksiinia tuottamattoman bakteerin aiheuttamia. Näistä tapauksista taudinaiheuttaja eristettiin ulosteesta tai korvaeritteestä. Vakavia (invasiivisia) Vibrio cholerae -tapauksia, joissa taudinaiheuttaja eristettiin verestä, ei ilmoitettu. Tapausmäärät vaihtelevat vuosittain.

Tyypitetyt Vibrio cholerae -kannat

THL:n laboratorioon saatiin tyypitettäväksi viiden henkilön V. cholerae -kanta. Kannat oli eristetty korvaeritteestä (3) ja ulosteesta (2). Kaikki kannat olivat seroryhmältään non-O1/non-O139, ja niillä ei ollut koleratoksiinigeeniä. 

Kokogenomin sekvensoinnin perusteella havaittiin yksi tautiryväs, jossa yksi kanta oli genomiltaan samanlainen kuin toinen kanta vuodelta 2022. 

Vibrio-suvun bakteerit Suomessa ja niiden laboratoriodiagnostiikka

Varsinaisen koleran aiheuttaa Vibrio choleraen toksiinia tuottavat kaksi seroryhmää, O1 ja O139, joita ei esiinny Suomessa. Suomen murtovesialueilla esiintyy koleratoksiinia tuottamattomia non-O1, non-O139 V. cholerae -kantoja ja lisäksi muita Vibrio-suvun bakteereja (mm. V. parahaemolyticus, V. vulnificus ja V. alginolyticus), jotka voivat aiheuttaa ripulia, haava- tai yleisinfektioita. 

Laboratoriodiagnostiikka perustuu vibriolajien nukleiinihapon osoitustestiin (esim. F-BaktNhO) tai viljelyyn. Nukleiinihapon osoitustesti tunnistaa vibriolajit, mutta positiivinen tulos vaatii jatkoviljelyn tarkempaa lajimääritystä varten. 

Kolerarokote 

Markkinoilla on kolerarokote, joka antaa suojaa ainoastaan O1-seroryhmää vastaan ja jonka käyttö rajoittuu lähinnä poikkeus- ja kriisialueille matkustaville. 

Vibrio-infektioiden ilmoittaminen

Koleratoksiinia tuottavan V. cholerae -bakteerin aiheuttama kolera on yleisvaarallinen tartuntatauti. Koleratoksiinia tuottamattoman V. cholerae -bakteerin ja muiden vibriolajien aiheuttamia tauteja kutsutaan vibriooseiksi, ja ne tilastoidaan ainoastaan verestä eristetyistä löydöksistä. Poikkeuksena on V. parahaemolyticus -bakteerin aiheuttama tauti, joka ilmoitetaan aina (muu ilmoitettava mikrobilöydös).

Lisätietoa

Vibrio-suvun bakteerit