Hoitoonpääsy erikoissairaanhoidossa
Laatuseloste
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsy -tilaston laatuselosteessa arvioidaan tilastokohtaisesti tilaston luotettavuutta ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin. Laatuselosteessa noudatetaan Suomen virallisen tilaston (SVT) suosituksia.
- Tilastojen relevanssi
- Menetelmäkuvaus
- Tietojen tarkkuus ja luotettavuus
- Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
- Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus
- Selkeys ja eheys/yhtenäisyys
- 30.4.2024 tilannetta koskevat erityiskysymykset
Tilastojen relevanssi
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn raportointi sisältää tiedot hyvinvointialueiden erikoissairaanhoitoa tarjoavien yksiköiden hoitoonpääsyn toteutumisesta. Tietojen raportoinnin perusta on terveydenhuoltolain 2010/1326 § 51 c, 52, 53. Hoitoonpääsyn toteutumista valvovina viranomaisina toimivat Sosiaali- ja terveysalanlupa- ja valvontavirasto (Valvira) ja aluehallintovirastot (AVI). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuottaa valvontaa varten tarvittavat tiedot Valviralle ja aluehallintovirastoille.
Tilastoraportti julkaistaan kolme kertaa vuodessa (30.4., 31.8. ja 31.12. ajankohdista). Vuodesta 2021 lähtien erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tiedot on kerätty ja julkaistu kuukausittain tietokantaraporteilla, vuoden jokaisen kuukauden viimeisen päivän tilanteesta.
Tiedot kerätään hyvinvointialueilta yksiköistä, joissa on erikoissairaanhoidon toimintaa. Hoitoonpääsyn tiedot raportoidaan sähköisinä perusraportteina tiivistetyssä muodossa sekä laajemmin useassa eri tietokantaraporteissa: Hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottavat, Hoitoa odottavat ja odotusajat jonoryhmittäin, psykiatrista hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottavat lapset ja nuoret sekä lähetteet.
Hoitoonpääsyn tietokantaraportit
Tiedot esitetään absoluuttisina lukuina, prosentteina, mediaanina ja väestöön suhteutettuna.
Tiedot on tarkoitettu ensisijaisesti hoitoonpääsyä valvoville viranomaisille, terveyspalveluiden tuottajille, päätöksentekijöille ja tiedotusvälineille.
Menetelmäkuvaus
Hoitoonpääsytiedot kerätään hyvinvointialueilta (pois lukien Ahvenanmaa). HUS ilmoittaa kaikkien Uudenmaan alueen hyvinvointialueiden tiedot erikoissairaanhoidon hoitoonpääsystä. Tiedonkeruussa mukana olevat organisaatiot poimivat tiedot potilastietojärjestelmistään ja ilmoittavat ne summatasolla THL:lle. Tilastoraportti tilanteesta 31.12.2022 oli viimeinen kerta, kun tiedot kerättiin sairaanhoitopiireittäin.
Tiedot kerätään tällä hetkellä agrettaattitasolla. Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyssä ollaan siirtymässä henkilötason tiedontoimittamiseen 1.1.2026 mennessä.
Tilastoraportti julkaistaan kolme kertaa vuodessa ja sen tiedot perustuvat hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottaneiden 30.4., 31.8. ja 31.12. tilanteisiin. Hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottaneiden tiedot julkaistaan tilastoraportin lisäksi kerran kuukaudessa. Jonoryhmä kohtaista tietoa kerätään myös toteutuneista hoidoista kumulatiivisesti vuoden alun ja poikkileikkaus päivän välisestä ajankohdasta. Kumulatiiviset tiedot kerätään myös lähetteen käsittelyajoista.
Kaikkien hyvinvointialueiden erikoissairaanhoitoa tarjoavista yksiköistä kerätään samat tiedot käyttäen Hilmo – Terveydenhuollon erikoisalat -luokituspohjaista erikoisala jaottelua sekä hoitoa odottavien kohdalla myös jonoryhmä kohtaista jaottelua. Tiedot toimitetaan THL:lle joko Excel- tai CSV-muodossa.
Hyvinvointialueiden yksiköt, jotka tarjoavat erikoissairaanhoitoa toimittavat tiedot potilastietojärjestelmistään. Tietojen toimittamisessa THL:ään noudatetaan erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn seurannan ohjeistusta 2021. Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn seuranta: Määrittely ja ohjeistus 2021
Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kohdalla kerätään tiedot alle 23-vuotiailta.
Osa alle 23-vuotiaista hoidetaan aikuispsykiatrian puolella. Hoitoa odottavien sekä hoidon tarpeen arviointia odottavien odotusaikatiedoissa käytetään terveydenhuoltolain edellyttämiä aikarajoja.
Tietojen tarkkuus ja luotettavuus
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsytiedot poimitaan hyvinvointialueiden potilastietojärjestelmistä. Tietojen oikeellisuus riippuu tiedonantajista. Tarvittaessa hoitoonpääsytietojen oikeellisuutta ja laatua tarkastellaan yhdessä hyvinvointialueiden sekä tietojärjestelmätoimittajien kanssa. Lisäksi tietoja tarkastellaan tarvittaessa myös valvontaviranomaisten kanssa. Kaikkien hyvinvointialueiden luvuissa saattaa olla lukuihin vaikuttaneita kirjaamisvirheitä.
Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus
Tämä 31.8.2024 tilanteesta oleva raportti on viides hyvinvointialueittain tehty raportti. Kiireettömään erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tiedot on päivitetty THL:n verkkosivuilla vuodesta 2021 lähtien kerran kuukaudessa. Tilastoraportti laaditaan 30.4., 31.8. ja 31.12. tilanteista.
Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsy tietoja on kerätty vuodesta 2005 lähtien, jolloin kiireettömään hoitoon pääsyn säännökset astuivat voimaan. Nykymuotoinen tiedonkeruu aloitettiin sairaanhoitopiireissä marraskuussa 2007, jolloin kysyttiin lokakuun 2007 lopun tilanteesta.
Perusterveydenhuollon erikoissairaanhoitoyksiköt ovat tulleet vähitellen mukaan vuodesta 2008 lähtien.
Vuodesta 2013 alkaen on tietoja kerätty samojen ohjeiden mukaisesti ja ovat näin vertailukelpoisia keskenään. Ohjeita on päivitetty vuonna 2021 pienin osin muun muassa on lisätty uusia erikoisaloja.
Vuodesta 2023 alkaen on tiedot kerätty hyvinvointialueittain. Yhden hyvinvointialueen alle siirtyi joissain alueella useampi sairaanhoitopiiri tai perusterveydenhuollon yksikkö, joka tuottaa erikoissairaanhoidon palveluja. Hyvinvointialueittain kerätyt tiedot eivät ole suoraan vertailukelpoisia ennen 1.1.2023 kerättyihin tietoihin. 1.1.2023 alkaen alkaa uusi vertailukelpoinen aikasarja. Poikkeuksen muodostaa lähetetiedot, tiedot kerätään kumulatiivisena lukuna aina vuoden alusta.
Hyvinvointialueiden hoitoonpääsy tiedot koostuu alueilla toimivien erikoissairaanhoidon sairaaloiden sekä erikoissairaanhoitoa tuottavien perusterveydenhuollon yksiköistä. Järjestelmämuutokset ja versiovaihdokset sekä tietosisällön muutokset ovat aiheuttaneet tiedon laadun väliaikaista heikkenemistä aika ajoin ja tietojen puuttumista joltakin aikaväliltä. Perusterveydenhuollon erikoissairaanhoidon yksiköiden kohdalla tilanne vaihtelee, koska yksiköitä poistunut tiedonkeruusta ja nämä yksiköt ovat siirtyneet hyvinvointialueiden alle.
Jonottamisen syyluokitusten määrittelyä tarkennettiin vuonna 2021 mm. tapauksissa, joissa potilas ei lääketieteellisistä tai muista perustelluista syistä ole voinut ottaa tarjottua hoitoaikaa vastaan. Määrittelymuutoksilla voi olla vaikutusta kerättäviin tietoihin.
Hoidon tarpeen arviointia koskevat tiedot ovat osittain puutteelliset, koska kaikki tietojärjestelmät ja poiminta ohjelmat eivät sisällä jonottamisen syykoodia: hoidon tarpeen arviointi. Kirjaamisessa on myös ongelmia, koska hoidon tarpeen arviointia tulkitaan eri tavalla eri sairaaloissa eikä se käsitteenä ole yksiselitteinen. Edellä mainituista syistä tiedot hoidon tarpeen arvioinnin osalta eivät ole vertailukelpoisia.
Selkeys ja eheys / yhtenäisyys
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsytiedot sisältävät hoitoa ja hoidon tarpeen arviointia odottavien tietoja hyvinvointialueiden tuottamiin palveluihin. Hyvinvointialueet tuottavat tiedot THL:n ohjeistuksen mukaisesti. Tietojärjestelmillä ja osittain erilaisilla tulkinnoilla esim. hoitoon pääsyn arvioinnista on vaikutusta tietojen yhtenäisyyteen.
31.8.2024 tilannetta koskevat erityiskysymykset
Hyvinvointialueet
Hyvinvointialueet
Tässä raportissa käsitellään alueita hyvinvointialueittain. HUS toimittaa Uudenmaan hyvinvointialueiden kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitoonpääsytiedot lukuun ottamatta Helsinkiä. Helsingillä on ollut pitkään teknisiä haasteita tietojen toimittamisessa, ja Helsingin tiedot puuttuvat kokonaan toukokuusta 2021. Teknisten haasteiden takia Pohjois-Pohjanmaan
hyvinvointialueen tiedot puuttuvat tästä tilastoraportista elokuun osalta. Tässä tilastoraportissa on käytetty koko maan luvuissa (yhteensä) Poh-jois-Pohjanmaan osalta edellisiin kuukausiin perustuvaa arviointia. Heti kun tiedot saadaan, ne päivitetään tietokantaraportteihin ja päivitetyt luvut esitetään myös seuraavassa tilastoraportissa, joka tehdään 31.12.2024 tilanteesta. Myös
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Raahen seudun terveyskeskuksen tiedot puuttuvat Pohjois-Pohjanmaan luvuista vuodesta 2023, teknisten haasteiden vuoksi. Lisäksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tiedot puuttuvat kesäkuulta, kun tiedot saadaan, ne päivitetään tietokantaraportteihin ja seuraavan tilaston aikasarjat korjataan kaikkien näiden osalta. Pirkanmaan hyvinvointialueen tiedot puuttuvat maaliskuulta 2024, teknisten haasteiden vuoksi ja näihin tietoihin ei saada päivitystä.
Erilaiset haasteet tiedon toimittamisessa ja tuottamisessa ovat jatkuneet vuoden 2024 aikana. Haasteet liittyvät hyvinvointialueiden toiminnan aloittamiseen ja eri järjestelmien päivittämiseen ja integroitumiseen. Erikoissairaanhoidon palveluita tuottavien perusterveydenhuollon yksiköiden määrä on vähentynyt vuosien 2023–2024 aikana. Yksiköt ovat vähentyneet ja niiden toiminnot on yhdistetty osaksi hyvinvointialueen erikoissairaanhoidon toimintaan. Näiden yksiköiden tuottamat hoitoonpääsy tiedot raportoidaan osana hyvinvointialueen tietoja. Tällä hetkellä perusterveydenhuollon yksiköt, jotka tuottavat erikoissairaanhoidon palveluita, hoitoonpääsyn tietoja toimittavat: Forssan seudun terveyskeskus, Jämsän terveyskeskus, Kuopion terveyskeskus, Kuusamon terveyskeskus, Oulun terveyskeskus, Pietarsaaren sote, Raahen seudun terveyskeskus (teknisten ongelmien takia tietoa ei ole saatu), Turun terveyskeskus, Varkauden terveyskeskus ja Helsingin terveyskeskus (teknisten ongelmien takia ja tietoa ei ole saatu), näiden yksiköiden tiedot ovat mukana hyvinvointialueen tiedoissa.
Erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tietojen ilmoittamisessa ollaan ottamassa käyttöön uutta tiedontoimitustapaa THL:n Tiedontoimituspalvelua. THL Tiedontoimituspal-velu (TTP) on REST API -pohjainen palvelu, jota käyttäen voidaan toimittaa eri sisältöisiä aineistoja THL:lle. Palvelu on toimitettavan aineiston tietosisällön näkökulmasta geneerinen, mutta aineiston rakenteellinen laatu varmistetaan aineistokohtaisilla skeemoilla. Tiedontoimituspalvelussa käytetään varmenteita sekä käyttäjän tunnistamisessa ja yhteyden salaamisessa, että lähetettävän aineiston salaamisessa ja allekirjoittamisessa. TTP:n tekninen ohjeistus kuvailee palvelun käyttöä teknisestä näkökulmasta. THL:n antaman hallintopäätöksen mukaisesti hyvinvointialueiden on otettava se käyttöön 1.1.2026 mennessä. Siihen asti tiedot voidaan toimittaa THL:lle nyt käytössä olevilla tiedontoimitustavoilla. Tällä hetkellä kaksi hyvinvointialuetta lähettävät jo tiedot tällä TTP:llä. Vuosien 2024–2025 aikana hoitoonpääsytietoja tulee kertymään kahdessa eri muodossa. Vanha tiedontoimitustapa on ollut aggregaattitason tietoa ja uusi tie-donkeruumenetelmä tulee koostumaan henkilötason tiedosta. Tämä aiheuttaa sen, että luotettava raportointi joidenkin mittareiden (esim. mediaaniodotuspäivät) ei tule ole-maan mahdollista siirtymäkauden aikana. Mediaaniodotuspäivät pystytään raportoi-maan, kun kaikki alueet ovat siirtyneet uuteen tiedontoimitustapaan.
THL Tiedontoimituspalvelu - Tekninen ohjeistus
Tiedon toimitus lähdejärjestelmästä THL:lle
THL Tiedontoimituspalvelu Asiakassovellus