Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut

Laatuseloste

Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut  -tilaston laatuselosteessa arvioidaan tilastokohtaisesti tilaston luotettavuutta ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin. Laatuselosteessa noudatetaan Suomen virallisen tilaston (SVT) suosituksia

Tilastotietojen relevanssi

Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut -tilasto sisältää tietoa sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelujen asiakkaista ja hoitopäivistä.

Tilaston tiedot ovat pääasiassa Sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteristä (sosiaali-Hilmo), ja sen lisäksi tilastoraportti sisältää terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisterin (terveys-Hilmo) ja perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusrekisterin (Avohilmo) tietoja. Terveys-Hilmosta ja Avohilmosta on tarkempaa tietoa erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon tilastojen laatuselosteissa . Tilaston tiedot erikoissairaanhoidon käynneistä ja jaksoista sekä terveyskeskusten pitkäaikaishoidon asiakkaista ovat terveys-Hilmosta ja tiedot perusterveydenhuollon käynneistä ja säännöllisen kotihoidon asiakkaista Avohilmosta. Kuolintiedot on saatu Väestötietojärjestelmästä.

Sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteri sisältää tietoja sosiaalihuollon laitoshoidosta sekä ympärivuorokautisista ja ei-ympärivuorokautisista asumispalveluista ikääntyneille, vammaisille, kehitysvammaisille ja mielenterveysongelmaisille henkilöille.

Tilastotiedot kerätään sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteristä hoidon päättymisilmoituksista yksityisistä ja julkisista vanhainkodeista, vanhusten ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, kehitysvammaisten laitoshoidosta ja autetusta asumisesta, vaikeavammaisten ja psykiatrian ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, päihdehuollon katkaisuhoidosta ja kuntoutuslaitoksista. Asiakaslaskentatiedot kerätään poikkileikkauksena 31.12. edellisten lisäksi myös ei-ympärivuorokautisista asumispalveluista.

Tilastoraportti on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuollon kunnallisille ja yksityisille palveluntuottajille, kuntien ja kaupunkien viranomaisille, suunnittelijoille ja tutkijoille.

Tilastoraportin tekstiosassa on selitetty käytetyt käsitteet ja määritelmät.

Tietojen keruu perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (668/2008).

Menetelmäkuvaus

Sosiaalihuollon hoitoilmoitustiedot laitos- ja asumispalveluista on kerätty hoidon päättymisilmoituksista kunnallisista ja yksityisistä vanhainkodeista, vanhusten ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, kehitysvammaisten laitoshoidosta ja autetusta asumisesta, vaikeavammaisten ja psykiatrian ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, päihdehuollon katkaisuhoidosta ja kuntoutuslaitoksista. Asiakaslaskentatiedot kerätään poikkileikkauksena 31.12. edellisten lisäksi myös ei-ympärivuorokautisista asumispalveluista.

Tilaston perusjoukko muodostuu kaikista henkilöistä, jotka kuuluvat sosiaalihuollon laitoshoidon tai palveluasumisen piiriin. Mukaan eivät kuulu lastensuojelulaitokset, lasten ja nuorten perhekodit, toimeksiantosopimukseen perustuva perhehoito eivätkä päihdehuollon asumispalveluyksiköt.

Palveluntuottajan on toimitettava THL:ään asiakaslaskentatiedot ja päättyneiden hoitojaksojen tiedot aina seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä. Tiedot toimitetaan joko peräkkäistiedostoina sähköisen tiedonsiirron kautta (Toimita-palvelu) tai syöttämällä ne selaimen kautta käytettävään THL:n Hilmo-ohjelmaan.

Saapuva aineisto käsitellään ja tarkistetaan tietojen virheettömyyden varmistamiseksi. Tiedot tallennetaan sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteriin.

Tämän vuoden tilasto sisältää palveluntuottajilta 1.5.2023 mennessä tulleen aineiston.

Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

Tilaston kattavuus on palveluntuottajista mitaten noin 97 prosenttia. Palveluntuottajat, joilta tietoja ei ole saatu ovat pääsääntöisesti pieniä palveluntuottajia. Tiedot ovat oikeita, jos tiedonantajat ovat antaneet ne oikein. Annetuissa tiedoissa ilmenee virheitä mm. palvelualoissa ja hoidon alkamisajassa. Aineistossa on myös esiintynyt jo palvelun piiristä poistuneita henkilöitä. Tietojen puuttuminen kokonaan aiheutuu monesti ohjelmisto-ongelmista tai tiedonantajan henkilömuutoksista.

Hoitoilmoitusrekisterissä ilmenevät virheet pyritään korjaamaan normaalin rekisterin kokoamis- ja ylläpitomenettelyn yhteydessä heti, kun virhe havaitaan. Virheellisiksi tai puutteellisiksi todetut ilmoitukset palautetaan yleensä kyseisten tietojen lähettäjälle korjattaviksi.

Puuttuvia tietoja on käsitelty laatuselosteen kohdissa ”Vuoden 2022 tilaston erityiskysymykset” ja ”Tilastojen vertailukelpoisuus”.

Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Sosiaalihuollon laitoshoito ja asumispalvelut -tilastoraportti on THL:n kerran vuodessa tuottama tilasto, joka aiemmin on ilmestynyt loppuvuodesta, vuonna 2022 ensimmäistä kertaa kesäkuussa ja tänä vuonna toukokuussa.

Puuttuvien tietojen karhuaminen hidastaa tilaston kokoamista ja viivästyttää ilmestymisajankohtaan.

Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilastotiedonkeruusta on julkaistu erillinen tiedonkeruuopas Hoitoilmoitusopas sosiaalihuollolle 2023. Vuoden 2022 tiedot noudattavat aiemmin voimassa ollutta tietosisältöä.

Tilastoraportti julkaistaan THL:n verkkosivuilla. Tilastoraportin valmistumisesta lähetetään tieto sähköpostilla kunnille ja kuntayhtymille.

Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelujen tietoja on saatavissa myös indikaattoripankki Sotkanetistä sekä tietokantaraporttina.

Tilastojen vertailukelpoisuus

Sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisterissä on tietoja vuodesta 1995 lähtien. Rekisterin tietosisältöön on tänä aikana tehty pienehköjä muutoksia, mutta oleellisin tietosisältö on kuitenkin pysynyt lähes samana tietojen kuvatessa palvelujen tuottajaa, asiakasta, asiakkaaksi (hoitoon) tuloa ja hoidosta poistumista sekä asiakkaan saamaa hoitoa ja palveluja.

Sosiaalihuollon hoitoilmoituksessa Päihdehuollon laitoksista saadut tiedot poikkeavat Sotkanet-tietokannassa olevista tiedoista, jotka perustuvat Sosiaalipalvelujen toimintatilastoon. Sosiaalihuollon hoitoilmoituksessa rajauksena on, että siihen tulevat tiedot vain Kelan ilmoittamista kuntoutusrahaan oikeuttavista päihdekuntoutusyksiköistä ja lisäksi katkaisuhoitoyksiköistä. Näissä kuntoutus on lyhytaikaista, eikä sisällä pitkäaikaista asumista.

Säännöllisen kotihoidon tiedot on vuoteen 2018 saatu erillisestä Kotihoidon laskenta 30.11. -tiedonkeruusta. Vuodesta 2019 lähtien kotihoidon tiedot on saatu Avohilmon tiedoista. Avohilmosta kotihoidon tiedot ovat saatavissa vuodesta 2014 lähtien. Tietolähteen vaihtumisen takia säännöllisen kotihoidon tiedot vuoden 2019 raportista lähtien eivät ole vertailukelpoisia aiempien raporttien tietoihin.

Säännöllisen kotihoidon asiakkaiksi on tässä tilastoraportissa poimittu joulukuun viimeisen viikon asiakkaat. Aikarajaus on tehty, jotta kotihoidon asiakkaista saataisiin muiden palveluiden käyttöön verrattavissa oleva poikkileikkaus. Avohilmon aineistoon perustuvassa kotihoidon raportissa säännöllisen kotihoidon asiakkaalla on ollut vuoden aikana hoitojakso, jolla 60 vuorokauden aikana on toteutunut kotihoidon kotikäynti vähintään kuutena päivänä. Kyseisen rajauksen käyttäminen sellaisenaan vääristäisi palvelujen peittävyyttä, kun aiemmin vuoden aikana säännöllistä kotihoitoa saanut ei välttämättä enää ole vuodenvaihteessa palvelun piirissä. Joulukuun viimeistä viikkoa (24.–31.12.) on käytetty vuoden viimeisen päivän tilalla, koska Avohilmon säännöllisen kotihoidon aineistossa asiakkaiden hoitojakso päättyy vuoden lopussa viimeiseen hoitokertaan ja vuoden viimeinen päivä on vuosittain eri viikonpäivä, jolloin viimeisen päivän asiakasmäärä on huomattavasti pienempi, jos kyseessä on lauantai tai sunnuntai.

Vantaan, Helsingin, Keravan ja Kauniaisten tiedoissa on tietojärjestelmäongelmista johtuvia puutteita. Seuraavissa taulukoissa on esitetty Vantaan ja Helsingin tiedot niiltä vuosilta, jolloin tiedot on viimeksi saatu kokonaan (Vantaan osalta 2018 ja Helsingin osalta 2020) sekä näiden tietojen osuus koko maan lukumääristä. Vantaan tiedot puuttuvat kokonaan vuodesta 2020 ja Helsingin tiedot vuodesta 2021 lähtien. Keravan ja Kauniaisten tietojen osuus koko maan tiedoista on vähäinen.

Vantaan kaupungin tiedot 2018–2019

Vantaan kaupungin tiedot 2018-2019.

 

Helsingin kaupungin tiedot 2020–2021

Helsingin kaupungin tiedot 2020–2021

 

 

Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Sosiaalihuollon hoitoilmoitusrekisteri sisältää mahdollisimman kattavasti koko maan tiedot julkisista ja yksityisistä sosiaalihuollon laitos- ja asumispalveluista. Mukana eivät ole lastensuojelulaitokset, lasten ja nuorten perhekodit, toimeksiantosopimukseen perustuva perhehoito eivätkä päihdehuollon asumispalveluyksiköt.

Vuoden 2022 tilaston erityiskysymykset

Vuoden 2022 tilastoraportissa julkaistaan tietoa myös sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelujen asiakkaiden erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon käytöstä. Erikoissairaanhoidon tiedot eivät sisällä terveyskeskusten vuodeosastohoitoa tai yleislääketiedettä.

Tietoja jäi puuttumaan Eurajoen, Inkoon, Kalajoen, Karkkilan, Kittilän, Merijärven, Naantalin, Nakkilan ja Ylitornion osalta. Myös Pohjanmaan hyvinvointialueen tietoja saatiin edellisvuotta vähemmän. Vantaan kaupungin tiedot sekä Helsingin, Kauniaisten ja Keravan tietoja puuttuu tietojärjestelmäongelmien vuoksi. Vantaan ja Helsingin puuttuvia tietoja on käsitelty tarkemmin laatuselosteen kohdassa ”Tilastojen vertailukelpoisuus”.

Vuosilta 2019–2021 puuttuneita hoitoilmoituksia on saatu Kymsoten osalta. Tässä raportissa esitetyt aiempien vuosien luvut sisältävät kyseiset uudet tiedot, myös Sotkanetin indikaattoreiden tiedot kyseisiltä vuosilta on päivitetty. Jos muita puuttuvia tietoja myöhemmin saadaan, myös ne lisätään Sotkanetin indikaattoreiden tietoihin ja aikasarjat päivitetään viimeistään seuraavan tilastoraportin julkaisun yhteydessä.