Laaturaportti: Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset
Tällä sivulla
Yleiskuvaus
Tilaston kuvaus
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilasto sisältää tietoja kaikissa Pohjoismaissa tehdyistä raskaudenkeskeytyksistä vuosittain. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkaisee tilaston joka toinen vuosi. Tilaston tiedot kerätään kaikkien Pohjoismaiden raskaudenkeskeytystilastoista vastaavalta organisaatiolta. Tilasto sisältää tietoja 1970-luvun alusta lähtien.
Relevanssi
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilastossa raportoidaan tietoja lisääntymisterveyteen liittyvien palveluiden kehittämistä varten. Täydentäviä tietoja on saatavilla kunkin Pohjoismaan kansallisista tilastoista. Tilaston tietosisältö on kehitetty pohjoismaisten asiantuntijoiden kesken.
Suomessa raskaudenkeskeytysrekisterin toiminta perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (688/2008) sekä lakiin raskauden keskeyttämisestä (239/1970). Tietoa muiden Pohjoismaiden tiedonkeruun perusteista on saatavilla maiden tilasto-organisaatioiden verkkosivuilta
Tilasto on tarkoitettu lisääntymisterveyden kanssa työskenteleville terveydenhuollon ammattihenkilöille, viranomaisille, suunnittelijoille ja tutkijoille, joilla on tarve saada ajantasaista tietoa raskaudenkeskeytyksistä ja suhteuttaa maakohtaisia tietoja kansainväliseen tilanteeseen.
Tilaston tietosisältö
Tilasto sisältää kaikki Pohjoismaissa tehdyt lailliset raskaudenkeskeytykset, joista on tieto kunkin maan tilastoista vastaavalla organisaatiolla.
Suomen tiedot sisältävät Ahvenanmaan tiedot, mutta Tanskan tiedot eivät sisällä Färsaarien tai Grönlannin tietoja.
Tilasto sisältää raskaudenkeskeytysten lukumäärät vuosittain kaikissa Pohjoismaissa. Maakohtaisten lukumäärien lisäksi keskeytykset esitetään ikäryhmittäin jaoteltuina tuhatta vastaavanikäistä naista kohti.
Lisäksi tilastoraportissa esitetään lukumäärätietoja raskaudenkeskeytysten suorittamisajankohdasta raskausviikon mukaan, lääkkeellisten raskaudenkeskeytysten osuudesta sekä raskaudenkeskeytysten lukumääristä suhteutettuna elävänä syntyneisiin lapsiin. Tilaston tietosisältö on määritelty niin, että sen kaikki tiedot on mahdollista kerätä kaikista Pohjoismaista mahdollisimman kattavasti. Tämän takia tilasto ei sisällä kaikkia muuttujia, joita kerätään kansallisiin raskaudenkeskeytystilastoihin.
Väestöön suhteutuksissa on käytetty keskimääräistä väkilukua viisivuotisikäryhmittäin. Väestötiedot perustuvat maiden Nomeskolle (Pohjoismainen lääkintötilastollinen komitea) ilmoittamiin lukuihin.
Käytetyt käsitteet ja määritelmät on esitetty tilastoraportin tekstiosassa.
Tilastoprosessi
Lähdeaineistot
Tilaston uusimmat tiedot on päivitetty kunkin maan virallisten tilastojen perusteella, jotka maiden yhteyshenkilöt ovat toimittaneet THL:lle. Yhteyshenkilöt edustavat organisaatioita, jotka vastaavat raskaudenkeskeytystietojen keruusta kussakin maassa:
- Islanti: TerveyshallitusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja Islannin tilastovirastoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Norja: Norjan KansanterveyslaitosLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja Norjan tilastovirastoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Ruotsi: SosiaalihallitusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja Ruotsin tilastovirastoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Suomi: Terveyden ja hyvinvoinnin laitosLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Tanska: TerveystietohallitusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Tanska irrottautui pohjoismaisesta tilastoyhteistyöstä raskaudenkeskeytys- ja perinataalitilastojen osalta tammikuussa 2025. Tässä raportissa Tanskan tiedot vuosille 2020–2023 on kerätty suoraan Tanskan Terveystietohallituksen verkkosivuilta.
Tiedonkeruumenetelmä
Tiedot kerätään THL:ään sähköpostitse kunkin maan yhteyshenkilöltä ja kootaan THL:ssä julkaisua varten. THL kerää tiedot tilastotaulukkoina eikä THL kerää ns. rivitason aineistoa eikä THL:n keräämä pohjoismainen aineisto sisällä henkilöiden tunnistetietoja.
Tilastojen tiedonkeruutavat ovat erilaiset eri maissa. Tanskassa keskeytystiedot on viime vuosina kerätty suoraan henkilötunnukset sisältävän kansallisen sairaalarekisterin avulla. Suomessa keskeytyksiin liittyvät tiedot kerätään erillisellä lomakkeella, jossa on myös henkilön tunnistetiedot. Myös Norjassa ja Ruotsissa kerätään erillisellä lomakkeella yksilötason tietoa, mutta henkilön tunnistetietoja ei tallenneta valtakunnalliseen rekisteriin. Islannissa oli ennen vuotta 2019 käytössä erillinen tiedonkeruulomake, mutta vuoden 2019 raskaudenkeskeytyslain uudistuksen myötä tietolähteeksi muuttui Islannin hoitoilmoitusrekisteri.
Tietojen validointi
Kussakin maassa paikalliset tilastovirastot vastaavat omasta kansallisesta tiedonkeruusta ja tietojen oikeellisuudesta. Jokaisen Pohjoismaan yhteyshenkilö tarkistaa ja hyväksyy julkaistavat tiedot ennen julkaisua. Tilasto on lähetetty tiedoksi ennen julkaisua myös Tanskaan, vaikka Tanska on vuonna 2025 irtaantunut tilastoon liittyvästä pohjoismaisesta yhteistyöstä ja tässä raportissa Tanskan tiedot vuosille 2020–2023 on kerätty suoraan Tanskan Terveystietohallituksen verkkosivuilta.
Tiedon käsittely
Tietoja ei merkittävästi käsitellä THL:ssä. Jokainen maa vastaa omien lukujensa oikeellisuudesta ja käsittelystä.
Tiedon revisioituminen
Tilastosta löytyneet mahdolliset virheet korjataan. Ilmoitusviiveestä johtuen myös aikaisempia vuosia päivitetään taannehtivasti. Nämä korjaukset eivät kuitenkaan merkittävästi vaikuta keskeytysten määrän kokonaistrendiin.
Tilaston laadun tarkastelu
Tarkkuus ja luotettavuus
Jokaisen maan tilasto-organisaatio vastaa omien kansallisten tietojen oikeellisuudesta sekä niiden toimittamisesta THL:lle tiedonkeruun määritelmien mukaisesti. Tietoja korjataan tarvittaessa myös taannehtivasti, mutta pääosin näiden korjausten merkityksen on arvioitu olevan melko pieni.
Suomen raskaudenkeskeytysrekisterin tiedot pohjautuvat tiedontuottajien ilmoituksiin ja tietojen oikeellisuus riippuu pääosin tiedonantajilta saaduista tiedoista. Suomessa raskaudenkeskeytyksiä koskevan lain sekä sen nojalla annetun asetuksen mukaisesti terveydenhuollon toimintayksikön, jossa toimenpide on suoritettu, on toimitettava THL:lle ilmoitus suoritetusta toimenpiteestä sosiaali- ja terveysministeriön vahvistamalla lomakkeella kuukauden kuluessa toimenpiteen suorittamisesta.
Oikea-aikaisuus ja täsmällisyys
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilasto on THL:n kerran kahdessa vuodessa (parittomat vuodet) tuottama tilasto. Tilasto julkaistaan, kun kaikkien Pohjoismaiden kansalliset tilastot ovat valmistuneet ja julkaistu. Kansalliset tilastot saattavat olla käytettävissä merkittävästi aikaisemmin kuin Pohjoismainen koontitilasto julkaistaan. Esimerkiksi Suomen kansalliset raskaudenkeskeytystilastot koskien vuotta 2023 julkaistiin kesäkuussa 2024.
Johdonmukaisuus ja vertailukelpoisuus
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilastoa voidaan käyttää raskaudenkeskeytysten lukumäärän arvioimiseen 1970-luvulta nykypäivään sekä mukana olevien maiden keskinäiseen vertailuun. Taulukot on suunniteltu ja määritelty yhdessä Pohjoismaisten yhteistyökumppanien kanssa ja muuttujat on pyritty määrittelemään yhtenäisesti.
Tilastoraportti sisältää kattavasti tietoja Pohjoismaissa suoritetuista raskaudenkeskeytyksistä. Aikaisempien vuosien tietoja päivitetään tarpeen mukaan taannehtivasti, mutta aikaisempiin vuosiin kohdistuvien muutosten on todettu olevan melko pieniä.
Yksittäisten muuttujien saatavuudessa voi olla pieniä eroja. Tilaston tietosisältöä on päivitetty mm. lääketieteellisten menetelmien kehittyessä (lääkkeellinen keskeytys otettiin käyttöön vasta 2000-luvun alussa). Tilastossa käytettäviin käsitteisiin ei ole tullut merkittäviä muutoksia tilastoinnin aikana.
Ruotsin tiedot vuoden 2013 raskaudenkeskeytyksistä puuttuvat, koska tiedonkeruu keskeytettiin Ruotsissa keväällä 2013. Tiedonkeruun yksityiskohtaisuutta ja yksityisyydensuojaa selvitettiin, ja tiedonkeruuta päätettiin jatkaa vuoden 2014 alusta uudistetulla tietosisällöllä.
Toimintavaltuudet
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilasto on osa Suomen virallisen tilaston (SVT) tilastosarjaa ja tilastotuotannossa noudatetaan Eurostatin tilastojen tuotannon käytännesääntöjä sekä SVT-ohjeistuksia.
Suomen raskaudenkeskeyttämistilaston tuottaminen perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (688/2008Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä) ja lakiin raskauden keskeyttämisestä (239/1970)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. THL:n viranomaistehtävänä on tuottaa tilastotietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista, niihin vaikuttavista tekijöistä sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen käytöstä ja toimivuudesta päätöksenteon, kehittämisen ja tutkimuksen tueksi. THL:n tilastotuotannon käytäntöjä ohjaavat Eurostatin ja Suomen virallisen tilaston ohjeistukset, suositukset ja määräykset sekä tilastoeettiset periaatteet.
Tietojen jakaminen ja julkaiseminen
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset -tilasto on julkaistu vuodesta 1999 lähtien. Raportit julkaistaan THL:n verkkosivuilla.
Tarkempia tietoja raskaudenkeskeytyksistä Suomessa löytyy THL:n verkkosivuilta. Tilastoon liittyvät tiedot julkaistaan myös Sotkanet-indikaattoreinaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
THL julkaisee tiedot ennakkoon tilastojen julkaisukalenterissa ilmoitettuna ajankohtana. Tiedot julkistetaan kaikille käyttäjille samanaikaisesti.
Tilastoraportit ovat julkisia. Sen sijaan rekisterin tiedot ovat salassa pidettäviä. Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata myöntää lupia Suomen raskaudenkeskeyttämisrekisterin tietojen käyttöön perustuen lakiin sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä (552/2019)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä. Muiden maiden aineistojen käytöstä vastaa kyseisen maan tilasto-organisaatio.
Findatan verkkosivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Tilastollinen tietosuoja
THL:llä on viranomaisena velvoite raportoida koko maata koskevaa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvää koottua tietoa. THL:n tilastojen laatimiseen käytettävät tiedot ovat pääasiallisesti salassa pidettäviä, eikä henkilötietoa saa julkaista. Käsiteltävien tietojen suojaus perustuu lakiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (688/2008)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä, tilastolakiin (280/2004)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä sekä lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä, EU:n yleisen tietosuoja-asetukseen (EU) 2016/679Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja tietosuojalakiin (1050/2018)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä sekä muihin laitoksen toimintaa ohjaaviin säädöksiin.
THL:n tietoaineistot on suojattu kaikissa käsittelyn vaiheissa. Tietoihin ja tietojärjestelmiin pääsevät käsiksi vain ne, joilla on tietyn aineiston käyttöoikeus selkeästi määriteltyihin käyttötarkoituksiin. Muilla ei ole mahdollisuutta katsella, käsitellä, muuttaa tai poistaa tietoja. Valmiin tilaston tietosuojan varmistamiselle on laadittu kirjallinen ohjeistus. Kaikki THL:n henkilökuntaan kuuluvat ovat salassapitovelvollisia.
Rekisterin tietosuojailmoitus on nähtävissä thl.fi-verkkopalvelussa.
Tilaston vuoden 2023 erityiskysymykset
Tanska irrottautui pohjoismaisesta tilastoyhteistyötä liittyen raskaudenkeskeytystilastojen ja perinataalitilastojen jakamiseen tammikuussa 2025. Tässä raportissa Tanskan tiedot vuosille 2020–2023 on kerätty suoraan Tanskan Terveystietohallituksen sivuilta.
Tilastojulkaisuun liittyvät liitetaulukot julkaistaan toista kertaa ainoastaan Sotkanet-indikaattoreinaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.