Usein kysyttyä puutiaisaivotulehduksesta

Kuinka monta eri puutiaisaivotulehdus- eli TBE-virustyyppiä on olemassa?

TBE-virusta on kolmea eri tyyppiä:

  • eurooppalainen eli läntinen
  • siperialainen ja
  • Kaukoidän tyyppi. 

Suomessa esiintyy sekä eurooppalaista että siperialaista tyyppiä, mutta ei Kaukoidän tyyppiä. 

Aiheuttavatko kaikki virustyypit yhtä vakavan taudin?

Kaukoidän virustyypin aiheuttama infektio on tutkimusten mukaan selvästi vakavin. 

On myös viitteitä siitä, että siperialainen virustyyppi näyttää kehittävän kroonisen tai etenevän taudin useammin kuin eurooppalaistyyppinen. Tutkimuksia taudin vakavuuden ja virustyypin yhteydestä tarvitaan kuitenkin lisää.

Voiko eri tyyppejä erottaa toisistaan laboratoriotesteillä?

Puutiaisaivotulehduksessa muodostuu vasta-aineita, jotka voidaan todeta verikokeella. Myös aivoselkäydinnesteestä voidaan tutkia vasta-aineet. 

TBE-diagnostiikkaa tekevissä laboratorioissa ei pystytä erottamaan eri virustyyppejä toisistaan nykyisillä laboratoriomenetelmillä. Menetelmiä kuitenkin kehitetään, ja tulevaisuudessa tyypitys voi olla rutiinikäytössä.

Mitä virustyyppiä taigapunkki levittää?

Suomessa esiintyy kahta tauteja aiheuttavaa puutiaislajia: yleinen puutiainen (Ixodes ricinus) ja taigapunkki eli Siperian puutiainen (Ixodes persulcatus). 

Maallikko ei pysty erottamaan taigapunkkia ja yleistä puutiaista. Luonnossa ne elävät samoilla alueilla. Molemmilla lajeilla on samat isäntäeläimet: 

  • luonnonvaraiset nisäkkäät
  • lemmikki- ja kotieläimet 
  • ihminen.  

Taigapunkissa voi esiintyä sekä eurooppalaista että siperialaista virustyyppiä. Myös yleisessä puutiaisessa voi esiintyä kumpaakin virustyyppiä. 

Tulee kuitenkin muistaa, että riskialueilla vain noin 1 prosentilla puutiaisista esiintyy virusta. Puutiaisissa borreliabakteeri on huomattavasti yleisempi kuin TBE-virus. 

Suojaako puutiaisaivotulehdusrokote kaikkia virustyyppejä vastaan?

Kyllä suojaa. Virustyypit ovat perimältään niin lähellä toisiaan, että vasta-aineet ristireagoivat hyvin eri tyyppien välillä.  

Suomessa käytössä olevat TBE-rokotevalmisteet sisältävät kokonaisia, tapettuja eurooppalaistyyppisiä viruksia. Rokotteella pystytään akuutin taudin lisäksi ehkäisemään myös pitkäaikaisia neurologisia ongelmia, kuten muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöitä. 

Kerran sairastettu tauti jättää elinikäisen suojan eli immuniteetin.

TBE-rokote eli "punkkirokote"