Turvakotipalvelut

Turvakotitilaston laatuselosteessa arvioidaan tilastokohtaisesti tilaston luotettavuutta ja sopivuutta eri käyttötarkoituksiin. Laatuselosteessa noudatetaan Suomen virallisen tilaston (SVT) suosituksia.

Tilastotietojen relevanssi

Turvakotipalvelu on turvakodin tarjoamaa välitöntä kriisiapua, ympärivuorokautista tur-vattua asumista sekä akuuttiin tilanteeseen liittyvää psykososiaalista tukea, neuvontaa ja ohjausta lähisuhdeväkivaltaa kokeneelle tai sen uhan alla elävälle henkilölle. Turvakoti-palvelua tarjotaan ensisijaisesti lähisuhdeväkivaltaa kokeneille tai sen uhan alla eläville henkilöille ja heidän mukanaan oleville alaikäisille lapsille. Turvakotipalvelua voidaan an-taa myös lähisuhdeväkivaltaan rinnastuvien syiden vuoksi apua tarvitsevien henkilöiden auttamiseen, jos apu vastaa uhrin avuntarvetta eikä avun antaminen aiheuta haittaa tai vaaraa muille turvakodissa oleville.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) keräämä turvakotipalvelutilasto sisältää tietoa mm. turvakotien asiakkuuksien määrästä, asiakkuuksien kestosta, asiakkaiden alaikäisistä lapsista, heidän kokemansa väkivallan muodoista sekä asiakkaiden taustatietoja. Säännöllinen tiedonkeruu turvakotipalveluista alkoi vuonna 2015, kun Laki valtion varoista maksettavasta korvauksesta turvakotipalvelun tuottajalle (1354/2014) tuli voimaan. Lakiin tuli uudistuksia 2019 alkaen, uudistukset eivät vaikuta turvakotitilastoon. Turvakotitoiminnan yleinen johto ja ohjaus kuuluvat sosiaali- ja terveysministeriölle. Turvakotitoiminnan ohjaus, arviointi, kehittäminen ja valtakunnallinen yhteensovittaminen kuuluvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Turvakotitoimintaa valvovat Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto sekä aluehallintovirastot toimialueellaan.

Palveluntuottajat ovat sekä yksityisiä että julkisia toimijoita. Palveluntuottajat ovat velvollisia tilastoimaan turvakotien toimintaa ja toimittamaan edellisen vuoden tilastot THL:lle vuosittain 1.3. mennessä.

Suomella on Istanbulin sopimuksen mukaan velvollisuus kerätä säännöllisesti tilastotietoa niiden väkivallan muotojen esiintymisestä, jotka kuuluvat kyseisen sopimuksen soveltamisalaan. Lisäksi tietojenkeruu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta annettuun lakiin (668/2008), jonka mukaan THL:n lakisääteinen tehtävä on mm. tutkia ja seurata väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tutkia, seurata, arvioida ja kehittää sekä ohjata sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa (2 §). Tiedot kerätään THL:ään summatasolla, eikä turvakotien asiakkaista kerätä henkilötason tietoja tilastoraporttiin.

Vuosina 2015–2016 Suomessa toimi 19 turvakotia. 2017 Suomeen aukesi kolme uutta seitsemänpaikkaista turvakotia ja yksi yksipaikkainen etäturvakoti. Turvakotien kokonais-määrä oli 23 vuonna 2017 ja turvakodeissa olevien perhepaikkojen määrä 143.
Vuonna 2018 turvakotipalvelujen rahoitus nousi ja Suomeen aukesi neljä uutta turvakotia ja perhepaikkojen määrä nousi 179 paikkaan. Uudet turvakodit avattiin Seinäjoelle, Tampereelle, Hämeenlinnaan ja Espooseen. Jo toiminnassa oleviin turvakoteihin lisättiin perhepaikkoja yhteensä kuusi, joista Turkuun kolme, Porvooseen kaksi ja Vaasaan yksi.

Vuonna 2019 turvakotien määrä nousi 28:aan ja perhepaikkojen määrä 202 paikkaan. Uusi seitsemänpaikkainen turvakoti avattiin Äänekoskelle. Jo toiminnassa oleviin turvakoteihin tuli lisäpaikkoja yhteensä 16: Vantaan turvakoti ry kuusi paikkaa, Kymsoten (Kotka) turvakoti neljä paikkaa, Turvakoti Mona (pääkaupunkiseutu) neljä paikkaa, Keski-Suomen turvakoti (Jyväskylä) kaksi paikkaa. Kotkassa sijaitsevan turvakodin palveluntuntuottajaksi vaihtui vuoden 2019 alusta Kotkan kaupungin tilalle Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Vuonna 2020 avattiin uusi seitsemänpaikkainen turvakoti Uudellemaalle Keravalle. Lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla Oulussa sijaitsevaan turvakotiin tuli kaksi perhepaikkaa lisää. Vuo-den 2020 lopussa Suomessa oli 29 turvakotia ja 211 perhepaikkaa.

Vuonna 2022 Suomeen avattiin uusia turvakotien perhepaikkoja. Helsingissä 11-paikkai-nen Haagan turvakoti muutti 1.1.2022 Herttoniemeen (nyk. Turvakoti Hertta) ja muuttui samalla 14-paikkaiseksi. Lahden turvakoti laajeni helmikuussa 2022 viisipaikkaisesta turvakodista seitsemänpaikkaiseksi. Tampereella 8-paikkainen Mutkakadun turvakoti muutti Kaukajärvelle (nyk. Kaukajärven turvakoti) ja laajeni 14.4.2022 alkaen 18-paikkaiseksi turvakodiksi. Kainuun turvakoti remontoi turvakodin tilat niin, että 1.6.2022 alkaen turvakodissa on ollut kaksi perhepaikkaa aikaisemman yhden perhepaikan sijaan.

Vuoden 2023 alussa kuntien ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymien turvakodit siirtyivät hyvinvointialueiden turvakodeiksi. Oulun turvakoti muutti 1.3.2023 uusiin tiloihin ja paikkamäärä nousi kymmenestä paikasta kahteentoista paikaan. Vuoden 2023 lopussa turvakotiverkostossa oli 29 turvakotia, joissa oli yhteensä 230 perhepaikkaa. Kaikki perhe-paikat eivät kuitenkaan välttämättä ole koko ajan käytössä. Yleisin syy perhepaikkojen väliaikaiseen poistamiseen käytöstä ovat turvakodissa tehtävät kunnostustyöt.

Tilastoraportti on tarkoitettu erityisesti viranomaisten, turvakotitoiminnan palveluntuottajien sekä kansalaisjärjestöjen käyttöön.

Menetelmäkuvaus

Tiedot kerätään vuosittain kaikilta turvakotipalveluita tuottavilta palveluntuottajilta. Ti-lastot kerätään sähköisellä tiedonkeruulomakkeella, jonka jokainen palveluntuottaja täyt-tää oman turvakotinsa asiakkaista. Jos sama asiakas on turvakodissa useamman kerran, tilastoidaan jokainen kerta erillisenä asiakkuutena.

Tilaston liitetaulukossa maininta ”ei tietoa" tarkoittaa, että palveluntuottajat eivät ole tilastoineet kyseistä asiaa. Maininta "puuttuva tieto" tarkoittaa, että palveluntuottajat eivät ole tilastoineen kyseistä asiaa, eivätkä myöskään ole ilmoittaneet tästä.

Vuodesta 2017 lähtien THL:lla on ollut käytössä ajantasainen tieto turvakotien vapaiden paikkojen määrästä. Tieto saadaan THL:n järjestämisvastuulla olevan Nollalinjan käyttöön tehdystä Nollalinja-sovelluksesta, jonne jokainen turvakoti päivittää ajantasaisen paikka-tilanteen joka päivä. Päiväkohtainen paikkatilannetieto näkyy tilastossa kunkin vuorokau-den viimeisen tilanteen mukaan. Turvakodin vapaiden paikkojen määrä ja käyttöaste lasketaan Nollalinja-sovelluksen tiedoista..

Tietojen oikeellisuus ja tarkkuus

THL aloitti turvakotitilastojen tuottamisen vuonna 2015. Ennen vuoden 2015 turvakotila-kia turvakodit ovat tilastoineet toimintaansa itsenäisesti tai yhdessä kattojärjestön kanssa. Tietoa turvakotien asiakasmääristä ja asumispäivistä on aiemmin kerätty valta-kunnallisesti Sotkanet-verkkopalveluun.

Ensimmäisissä kerätyissä, vuoden 2015 tiedoissa oli suuria eroja siinä, mitä sekä miten asioita oli tilastoitu. Erot näyttäytyivät puutteellisena tietona ja epäloogisuutena eri kysymysten välillä. Vuosien 2016–2021 osalta palveluntuottajat toimittivat tiedot täsmällisemmin, mutta vuoden 2022 tilastojen osalta puuttuvia tietoja oli jälleen paljon. Vuonna 2023 puuttuvia tietoja ei ole yhtä paljon kuin vuoden 2022 tilastoissa. Puutteita on esitetty Taulukossa 1 Turvakotipalvelut 2023 –tilastoraportin erityiskysymykset, kysymyskohtaiset erityishuomiot.

Osalla turvakodeista oli vaikeuksia toimittaa vuoden 2022 tilastotietoja ajoissa, johtuen näiden turvakotien käytössä olevaan asiakastietojärjestelmään tehdyistä muutoksista ja vuoden 2022 tietoihin jäi poikkeuksellisen paljon puuttuvia tietoja. Vuoden 2023 tilastojen osalta puuttuvia tietoja on vähemmän kuin vuonna 2022.

Tilaston oikeellisuus riippuu turvakotien antamien tietojen oikeellisuudesta. Mikäli aineistossa havaitaan epäloogisuuksia tai muita virheitä, niiden taustat tarkistetaan tiedonantajalta ja korjataan tarvittaessa. Näin ollen myös vuosittaiset aikasarjatiedot muuttuvat ja päivittyvät korjausten myötä. Tiedonkeruun puutteita korjataan, kun niitä havaitaan.

Julkaistujen tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Turvakotitilasto on THL:n kerran vuodessa tuottama tilasto. Vuosittaiset tilastotiedot julkaistaan noin puolen vuoden kuluttua tiedonkeruusta.

Tietojen saatavuus ja läpinäkyvyys/selkeys

Tilastoraportit julkaistaan THL:n verkkosivuilla. Tietoja julkaistaan myös Sotkanet-verkkopalvelussa. Tilastoraportissa on kuvattu keskeiset tulokset ja selitetty käytetyt käsitteet ja määritelmät.

Tilastojen vertailukelpoisuus

Turvakotitoiminnan kattava tilastointi alkoi vuonna 2015 ja THL julkaisi sitä koskevat tiedot vuonna 2016. Nyt julkaistavat vuotta 2023 koskevat tilastot eivät ole täysin vertailukelpoisia vuosien 2015–2022 tietojen kanssa, sillä eri vuosina puuttuvia tietoja on eri verran.

Epäloogisuudet tilastossa näyttäytyvät muun muassa siten, että laskettaessa turvakotien asiakasmäärä perustuen asiakkaiden ikään ja perustuen asiakkaiden kotikuntaan, saadaan erilaiset arvot. Tämä johtuu siitä, että kaikki turvakodit eivät ole tilastoineet kaikkien asiakkaiden kotikuntia. Tämän takia raportoinnissa käytetään asiakkaiden iästä saatua tietoa, kun puhutaan asiakkaiden kokonaismäärästä.

Luku toiseen turvakotiin tilanpuutteen takia ohjatuista asiakkaista sisältää asiakkaan, viranomaisen tai muun tahon paikkatiedustelut. On mahdollista, että saman asiakkaan kohdalla paikkaa tiedustelee useampi taho, jolloin sama asiakas tilastoituu useammin kuin kerran. Luku sisältää myös tilanteita, jossa paikkaa tiedustellut on tilastoitunut yhtenä henkilönä, vaikka hänen mukanaan turvakotiin olisi ollut tulossa useampi henkilö. Tietoa siitä, menikö asiakas ohjattuun turvakotiin, ei ole saatavilla. Vuodesta 2020 alkaen on tilastoitu sitä, kuinka monta asiakasta on ohjattu vastaanottavaan turvakotiin toisesta turvakodista.

Muuttujien vertailussa on syytä huomioida, että vaikka tilaston kattavuus on 100 prosenttia eli kaikki Suomessa toimivat turvakodit ovat toimittaneet THL:lle tilastotiedot, eroavat kysymyskohtaiset kattavuudet toisistaan.

Palveluntuottajien täyttämään tiedonkeruulomakkeeseen ei tullut muutoksia vuosien 2015–2019 välillä. Vuodesta 2020 alkaen tilastoitaviin muuttujiin tehtiin muutoksia, joilla on kysymyskohtaisesti vaikutusta vertailtaessa lukuja aiempiin vuosiin. Muutokset on esitetty Turvakotipalvelut 2020 -tilastoraportissa. Vuodesta 2023 alkaen kysymykseen 13: Millaista väkivaltaa asiakas on kokenut, lisättiin ”Digitaalinen väkivalta”. Digitaalisen väkivallan esiintyvyys raportoidaan ensimmäisen kerran vuoden 2023 tilastoraportissa.

Selkeys ja eheys/yhtenäisyys

Tilastoraportti sisältää koko maan kattavat tiedot turvakotiasiakkuuksista sekä tiedon tilanpuutteen takia toiseen turvakotiin ohjatuista asiakkaista. Vuodesta 2017 lähtien tilastossa on tieto turvakodeissa olleiden vapaiden paikkojen määrästä