Utredningsgången vid smittspårning

Utredningsgången vid smittspårning.

Klicka för att förstora bilden (pdf 1 MB)

Att inleda smittspårning inom den specialiserade sjukvården

Smittspårning inleds när en insjuknad person konstateras ha smittsam tuberkulos. Som smittsam tuberkulos räknas fall av lungtuberkulos där exponeringarna indelas i situationer av stor och liten risk för smitta.

Vid exponering för färgningspositiv lungtuberkulos föreligger en stor risk för smitta. Vid färgningsnegativ lungtuberkulos föreligger en stor risk för smitta endast om kavern påvisas i nativ-THX-rtg. Kavern enbart på en datortomografibild är inte tillräckligt.

I fall av extrapulmonell tuberkulos (tuberkulos utanför luftvägarna) genomförs spårning om det vid mikroskopiering konstateras att exsudat från infektionshärden är färgningspositivt och det förekommer aerosolbildning av exsudat.

Spårning är nödvändig även då sjukdom som bedöms vara smittsam uppdagas vid obduktion av en patient.

Det är alltid bra att fundera på smittkällan, i synnerhet om ett barn har konstaterad tuberkulos eller om en ung vuxen som insjuknat misstänks ha fått smittan nyligen.

En förutsättning för smittspårning är att tuberkulosen har bekräftats mikrobiologiskt. Om ett mikroskopiprov av luftvägssekret är färgningspositivt inleds spårning om ett test för påvisande av nukleinsyra (TbNhO) av samma sputumprov är positivt och en miljömykobakterie därmed kunnat uteslutas.

Vid färgningsnegativa fall av lungtuberkulos kan spårning inledas före bekräftelse genom odling om TbNhO är positivt eller det finns en stark misstanke om sjukdom och läkemedelsbehandling inleds.

Smittspårningen fortsätter inte om tuberkulosodlingen av sekretprovet är negativ. Smittsamhetstiden fastställs enligt hur länge patientens luftvägssymtom varat.

Den behandlande läkaren ansvarar för att inleda smittspårning

Den behandlande läkaren inom den specialiserade sjukvården bär det främsta ansvaret för att smittspårning inleds då en patient insjuknat i tuberkulos. Läkaren leder också patientintervjuerna som genomförs av skötare.

Processen lyckas bäst genom att man utser sjukskötare som får utbildning och ansvarar för spårningen vid enheten för behandling av tuberkulospatienter, gärna två skötare per enhet.

Spårningen inleds inom en vecka efter att fallet konstaterats.

Nivåer och ansvar vid smittspårning.

Klicka för att förstora bilden (pdf 1 MB)

Utredningsgången vid smittspårning

Spårningsåtgärderna fastställs enligt risken för smitta i det inledande skedet. Fortsatta åtgärder vidtas utifrån de exponerade personernas risk att insjukna.

Smittsamheten är störst vid färgningspositiv lungtuberkulos. Personerna i samma familjekrets löper störst risk att smittas. Ovaccinerade barn under 5 år som fått smittan löper störst risk att insjukna. Hos dessa barn finns det också större risk att sjukdomen utvecklas och blir svår (allmän sjukdom eller hjärnhinneinflammation).

Blanketten för smittspårning fylls i när spårningsåtgärder inleds:

  • Blanketten för smittspårning fylls alltid i av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården, inte av patienten.
  • Läkaren fyller i den första sidan på blanketten med uppgifter om insjuknandet och smittsamhetstiden för patienten som har smittsam tuberkulos.
  • En för uppgiften utbildad sjukskötare intervjuar patienten, vid behov flera gånger, och antecknar exponeringsplatser och personer som exponerats samt deras kontaktuppgifter på blanketterna.

Blankett 1. Information om tuberkulospatient och lista över exponerade (pdf 137 kb)

Personer som kartläggs vid smittspårning

Vid smittspårning kartläggs alla personer som hör till samma familjekrets och arbetstagare som utan lämpligt andningsskydd (FFP2/FFP3) deltagit i en riskåtgärd där det bildats smittsam aerosol. Till familjekretsen räknas också mor- och farföräldrar som bor i ett annat hushåll, om de har haft mycket kontakt med kärnfamiljen.

Det är viktigt att den specialiserade sjukvården genast i början hänvisar barn under skolåldern till en brådskande bedömning på en poliklinik för barnsjukdomar, per telefon eller med remiss.

Om en patient med smittsam tuberkulos har suttit i ett flygplan i mer än åtta timmar utan avbrott, meddelar den vårdande enheten uppgifterna om flygningen till THL:s smittskyddsläkare per telefon, tfn 029 524 8557. THL inleder nationella och internationella utredningar av flygningen.

Övriga personer som exponerats kartläggs med beaktande av

  • patientens smittsamhetstid
  • exponeringsutrymmets storlek
  • de exponerades ålder
  • den kumulativa exponeringstiden.

Spårning av personer som exponerats på hälso- och sjukvårdsenheter

Om en tuberkulospatient har exponerat andra patienter eller anställda vid en enhet inom hälso- och sjukvården, till exempel på en jourpoliklinik eller vårdavdelning, informerar den sjukskötare som gjort smittspårningen avdelningsskötaren för enheten i fråga om exponeringen.

Avdelningsskötaren kartlägger tillsammans med exempelvis en hygienskötare och skötare inom företagshälsovården vilka patienter och anställda som exponerats i enlighet med figuren Utredningsgången vid smittspårning.
Utredningsgången vid smittspårning (pdf 1 MB)

Om patienten med lungtuberkulos är färgningsnegativ, dvs. smittrisken är liten, bedömer man alltid från fall till fall om den riskåtgärd som vidtagits kräver smittspårning eller inte.

Till riskåtgärderna hör bland annat återupplivning, intubation, assisterad ventilation, bronkoskopi, andningsfysioterapi, inducerade sputumprov, slemsugning ur luftvägarna, obduktion, spirometri och tandvård.

Patienter och anställda som exponerats vid en enhet inom social- och hälsovården antecknas på samma blankett för smittspårning som övriga personer som exponerats. Också det att en exponerad anställd följs upp inom den egna företagshälsovården antecknas på blanketten. Person- och exponeringsuppgifter för anställda som exponerats meddelas också deras egen företagshälsovård.
Exponering i arbetet

De ifyllda blanketterna för smittspårning skickas till

Skickande av blanketter för smittspårning och informationsgång.

Klicka för att förstora bilden (pdf 1 MB)

Det är viktigt att enheter som vårdar tuberkulospatienter har uppdaterade kontaktuppgifter till de läkare och sjukskötare som ansvarar för smittsamma sjukdomar i kommunerna i området.

Andra åtgärder

En läkare eller sjukskötare inom den specialiserade sjukvården antecknar information om den genomförda smittspårningen och patientens exponeringstid i patientens journal eller i uppgifterna om patientens behandling.

Om det vid bestämning av läkemedelskänsligheten för patientens M. tuberculosis-stam konstateras att den är resistent mot något läkemedel mot tuberkulos eller säkerställs att alstraren är en miljömykobakterie, förmedlar den vårdande enheten informationen till sjukvårdsdistriktet och den läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar i patientens hemkommun samt vid behov till polikliniken för barnsjukdomar.